Najlepším priateľom človeka nebol vždy pes. Ľudia predtým zrejme chovali líšky, tvrdí štúdia

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 09:19 • 2 min
Najlepším priateľom človeka nebol vždy pes. Ľudia predtým zrejme chovali líšky, tvrdí štúdia

Ľudia kedysi zrejme chovali líšky ako domácich maznáčikov dávno predtým, ako sa na scéne objavili domestikované psy. Archeologické nálezy naznačujú, že dávne spoločnosti v Južnej Amerike si týchto šeliem vážili do tej miery, že ich pochovávali vedľa seba, uviedol server BBC News.

slovakia

left justify in out

Vedcov prekvapilo, keď v argentínskej časti Patagónie našli líšku pochovanú v ľudskom hrobe starom 1 500 rokov. Najpravdepodobnejším vysvetlením je podľa nich to, že bola vysokocenným spoločníkom alebo domácim maznáčikom. Naznačil to aj nedostatok stôp po rezných ranách na kostiach tejto šelmy, čo ukazuje, že nelovili ako potravu.

Analýza DNA tiež ukázala, že toto zviera sa kedysi spoločne stravovalo s poľovníkmi a zberačmi a bolo zrejme súčasťou tábora.

 

Naznačovali to aj predošlé nálezy

Líška rovnakého druhu bola pred takmer desiatimi rokmi nájdená v oveľa staršom hrobe v inej časti Argentíny. Rovnako mohla byť domácim maznáčikom, no vedci vtedy jej stravu neanalyzovali.

„Ide o veľmi vzácny nález líšky, ktorá zrejme mala úzke puto s jedincami zo spoločnosti poľovníkov a zberačov,“ uviedla vedkyňa Ophélie Lebrasseurová z Oxfordskej univerzity. „Myslím si, že to bolo viac ako len symbolické, naozaj sa domnievam, že išlo o priateľstvo,“ dodala.

Archeológovia líšku našli na pohrebisku Caňada Seca v Argentíne, teda v oblasti, ktorú kedysi obývali skupiny poľovníkov a zberačov.

Zuby líšok tiež v minulosti našli aj na ďalších starovekých pohrebiskách v Argentíne a Peru, čo naznačuje, že toto zviera malo symbolický význam. Nález takmer kompletnej líščej kostry v ľudskom hrobe je však v celosvetovom archeologickom meradle veľmi vzácny.

Tento druh líšky, známy pod vedeckým názvom Dusicyon avus, bol stredne veľký a vážil zhruba desať až 15 kilogramov. Vyhynul pred takmer 500 rokmi, pár sto rokov po tom, čo sa do Patagónie dostali psy domáce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK / BBC News, Foto: Science News / Monty Sloan
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies