Prvý augustový víkend bude na Sliači patriť lietajúcim strojom

NETKY.SK • 21 Júl 2019, 15:48 • 2 min
Prvý augustový víkend bude na Sliači patriť lietajúcim strojom

BANSKÁ BYSTRICA – Najväčšia letecká udalosť na Slovensku sa uskutoční prvý augustový víkend. Deviaty ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2019 (MLD SIAF) bude v dňoch 3. a 4. augusta na Leteckej základni Sliač, pričom organizátori privítajú účastníkov z 13-tich krajín a fanúšikov letectva zo všetkých kútov Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúru SITA Zdenka Marhefková z mediálneho tímu SIAF, podujatie bude venované 100. výročiu úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika a 75. výročiu SNP.

SIAF 2019 bude podľa organizátorov o bohatej prezentácii leteckej techniky, statických a dynamických ukážkach i sprievodných atrakciách pre rodiny s deťmi. Vďaka hlavnému programovému partnerovi, Ministerstvu obrany SR, sa na Sliač vráti talianska akrobatická skupina Frecce Tricolori. Vo svojej premiére sa predstaví aj špička sólovej akrobacie - grécky Zeus Demo Team s lietadlom F-16C Block 52+. K Talianom a Grékom sa pridajú skúsení francúzski vojenskí piloti, ktorí predvedú majstrovstvo pilotáže na lietadle Alpha Jet. „Teším sa na návrat Frecce Tricolori a premiéru Francúzov. V roku, keď si pripomíname 100. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika si uctia generála, ktorý pôsobil aj v ich krajinách. V rámci organizácie dbáme najmä bezpečnosť. SIAF sme presunuli na začiatok augusta, čo môže znamenať, že teploty budú vrcholiť. Budeme klásť dôraz na dostatočný pitný režim návštevníkov a zavlažovanie letiska. Opäť pripomíname, že kapacita a priepustnosť ciest je daná. Preto vyzývame ľudí, aby vyšli na SIAF v dostatočnom časovom predstihu,“ povedal riaditeľ MLD SIAF Hubert Štoksa.

Po niekoľkých rokoch sa opäť predstaví špeciálne prieskumné lietadlo včasného varovania AWACS. Charakterizuje ho veľký radar v tvare taniera na chrbte. Na svoje letové ukážky sa pripravujú aj Vzdušné sily OS SR so stíhačkami MIG 29, vrtuľníkmi Black Hawk či dopravným lietadlom Spartan. Vládna letka predvedie svoje lietadlá Airbus A319 a Fokker 100 s podobizňou generála Milana Rastislava Štefánika na zadnej časti trupu. Na SIAF-e 2019 budú aj lietadlá F-16 hneď z troch krajín, z toho dve v letových ukážkach.

Lístky začnú usporiadatelia počas oboch festivalových dní predávať na bránach už od 7:00 a letisko otvoria o 8:00. Návštevníci sa tak komfortne dostanú na plochu a nezmeškajú nič podstatné. Letový program štartuje tradične o 10:00. Všetky podstatné informácie nájdu záujemcovia na webstránke www.siaf.sk. Organizátori na sociálnej sieti Facebook spustili skupinu “Cestujem na SIAF”, kde sa môžu kamaráti, susedia či známi z rovnakých miest vzájomne dohodnúť na zdieľanej jazde autom. Cieľom je necestovať na SIAF v aute sám, ale plnohodnotne ho naplniť a využiť.

„Medzinárodné letecké dni sa snažia byť aj ekologické a ohľaduplné k prírode. V nápojových zónach budú využívané zálohované poháre. Každoročne tým znižujeme odpad z leteckých dní takmer o päť ton. Festivalovým štandardom sa všade vo svete stáva žetónový systém. Pri kúpe nápojov bude platiť aj na SIAF-e. Ak návštevníkom v závere dňa nejaké žetóny ostanú, jednoducho si ich pri odchode z letiska zamenia za hotovosť,” doplnil Štoksa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies