Mária Kolíková: Bola by som veľmi rada, keby Veronika Remišová bola súčasťou strany

NETKY.SK • 3 Jún 2021, 12:14 • 2 min
Mária Kolíková: Bola by som veľmi rada, keby Veronika Remišová bola súčasťou strany

BRATISLAVA - Mária Kolíková a Dušan Velič zo strany Za ľudí sa dnes pomyselne stretli v diskusii rádia Expres, kde rozobrali aktuálnu situáciu strany.

slovakia

left justify in out

Kolíková nesúhlasí s pomenúvaním delenia strany na krídla. "Nastal čas, aby sme s rozprávali o tom, kde sme, ako strana," povedala Kolíková. Debatu vo vnútri strany podľa Kolíkovej  nasmerovali skôr ku kritike strany, tam sa podľa nich ich vzťah zlomil. "Veľmi mi vadilo, že strana o niečom komuikuje vonku, a o inom vnútri," dodala. Kolíkovej to pripadalo tak, že Remišová hovorí tak, a koná inak. "Takto podľa mňa sa nemôže viesť strana," vysvetlila Kolíková.

 

img

 

Dušan Velič mal taktiež možnosť vyjadriť sa. Rozkol bol podľa neho v koaličnej kríze, a Remišová nekonala iba sama za seba. "Uznesenie bolo jasné, udržať štvorkoalíciu, ona neprekročila právomoci, dosiahla to, čo mala dosiahuť," povedal Velič. Krídlo Remišovej bolo podľa neho proti položeniu vlády. "Krídlo Kolíkovej artikulovalo, že toto riziko musíme na seba vziať, že by padla vláda," povedal.  Keby mali pravdu, teraz by to podľa neho vyzeralo vo vláde stabilne. Čím naznačil, že to stabilné nie je.

 

img

 

"Predsedníčka strany má v stanovách menovať si manažéra predsedníctva, zhodli sme sa, že je to potrebné, Remišová má na to právo," dodal s tým, že chceli "refrešnúť" celú stranu. Podľa Veliča bol doterajší manažér strany ako "Colombova žena". Čo je podľa neho zlé, že ho "nebolo vidno".

 

Prečítajte si: Piati podpredsedovia strany Za ľudí vyzvali Remišovú, aby ďalej nepokračovala v eskalovaní konfliktu v strane

 

"Ak je tu komunikácia, nemali by sa robiť zmeny," povedala na margo súčasnej situácie Kolíková. Podľa nej by bolo dobré čo najskôr si dohodnúť termín snemu. "Navonok to vyznieva veľmi zle," opísala situáciu.

 

"Je toho veľa otvoreného," povedal Velič. Myslí si, že Kolíkovej platforma narúša jednotu strany. V členskej základni nikdy neprišla námietka proti predsedníčke. "Veronika Remišová sa vôbec nebráni snemu," dodal. "Urobila to, čo jej stanovy dovolujú," objasnil Remišovej kroky. O Kolíkovej krídle sa vyjadril, že nechce komunikovať, lebo členovia odišli z rokovania. "Veronika Rdemišová hľadala cesty, hájila Máriu Kolíkovú, my sme stáli, ako jeden šík," dodal k danej situácii opäť s tým, že rozkol prišiel vtedy, keď Kolíkovej krídlo pripustilo možný pád vlády.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Lehotský už nie je kandidátom strany Za ľudí na funkciu podpredsedu parlamentu

 

Podľa Vedliča je Remišovej postoj štátnický, prirovnal situáciu k Šalamúnovi a dvom matkám, ktoré sa hádali o dieťa. "Veronika Remišová dala jasnú možnosť," dodal. "Spýtajte sa Kolíkovej, či je v rámci zachovania dieťaťa pripravená podporiť Šeligu," povedal Braňovi Závodskému. "Veronika Remišová sa vôbec snemu neobáva," dodal.

 

Podľa Kolíkovej je jednou z možností "bojovať". "Druhá z možností je, že povieme si, že snem bude, a budú debaty, a môžeme hľadať dohody," povedala Kolíková. "Nehovorím, že chcem ísť do boja, takto to nie je, ide aj o to, že tá strana je "puzzle", ktoré poskladal Andrej Kiska. Bola by som veľmi rada, keby Veronika Remišová bola súčasťou strany, keby si našla miesto," povedala. "Takto sa líder nechová," dodala. Ak Remišová výjde ako víťaz, Kolíková s tým nemá problém. Prinajmenšom by podľa nej mal byť snem aspoň v auguste. Vidí priestor na záchranu, ale bez snemu sa to podľa nej nedá.

 

Podobný článok: Vladimíra Marcinková: Veronika Remišová účelovo zmenila zloženie predsedníctva, aby stranu ovládla

 

Velič povedal o teto diskusii, že sa mu nezdá poctivá. O zvolaní snemu vyhlásil, že ide o "naivný koncept". "Určite je to slovo do bitky," povedal. Chce predísť rozkolu, ktorý prirovnal ku karu. "My dávame poctivé riešenie, počkajme na diskusiu," dodal.

 

Na záver vysielania sa vyjadril politológ, ktorý nevidí veľkú šancu urovnať rozkol.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona