Nový druh hada objavený v Peru pomenovali po hercovi Harrisonovi Fordovi

NETKY.SK • 16 August 2023, 08:36 • 2 min
Nový druh hada objavený v Peru pomenovali po hercovi Harrisonovi Fordovi

Lima 16. augusta (TASR) - Novoobjavený druh hada v Peru pomenovali Tachymenoides harrisonfordi podľa amerického herca Harrisona Forda. Cieľom bolo prejaviť úctu úsiliu herca v oblasti ochrany životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Ford je členom predstavenstva neziskovej organizácie Conservation International (CI). Rozhodnutie pomenovať po ňom tohto plaza označil za pokoru. Po tomto hercovi už pomenovali druh mravca i pavúka, pripomína BBC.

Ford vo viacerých filmoch stvárnil postavu archeológa Indianu Jonesa, ktorý má strach z hadov, pripomína BBC. Samotný herec však opakovane uviedol, že má hady rád a priateľský vzťah si rýchlo vybudoval aj s hadom, ktorý bol po ňom pomenovaný.

Tachymenoides harrisonfordi v dospelosti dosahuje dĺžku približne 40 centimetrov. Pre človeka nie je nebezpečný. Tento druh objavili v národnom parku Otishi National Park v Peru. Išlo o spoluprácu amerických a peruánskych vedcov. 

"Opis nového druhu a jeho zverejnenie pod novým menom je pre biológa jednou z najdôležitejších činností počas krízy biodiverzity," uviedol vedúci skupiny vedcov Edgar Lehr. Vyjadril presvedčenie, že tento objav zvýši pozornosť v spojitosti s krízou vyhynutia, ktoré hrozí mnohým živočíšnym druhom na svete.

Obzvlášť ohrozené sú plazy, viac než jednej pätine ktorých v súčasnosti hrozí vyhynutie, píše BBC s odvolaním sa na štúdiu CI. CI bola založená v roku 1987 a jej cieľom je udržanie druhovej rozmanitosti (biodiverzity) vo svete, uvádza táto organizácia na svojej webovej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / BBC Foto: People
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies