Víťazstvo, ktoré otriaslo Európou: Kontroverzný protiislamský politik Geert Wilders nečakane vyhral voľby v Holandsku

NETKY.SK • 28 November 2023, 08:00 • 2 min
Víťazstvo, ktoré otriaslo Európou: Kontroverzný protiislamský politik Geert Wilders nečakane vyhral voľby v Holandsku

Wilders, ktorý je niekedy označovaný za holandského Trumpa, je známy svojou provokatívnou rétorikou. Jeho verejne vyjadrené názory, vrátane spájania muslimskej imigrácie s terorizmom a výzvy na zákaz mešít a Koránu, sú tak provokatívne, že je pod prísnou policajnou ochranou.

slovakia

left justify in out

Výsledky holandských volieb z 23. novembra 2023 otriasli Európou. Geert Wilders, kontroverzný politik známy svojimi tvrdými pravicovými názormi, dosiahol neočakávané víťazstvo. Jeho Strana slobody sa stala najväčšou stranou v holandskom parlamente.

Holandský Trump

Wilders, ktorý je niekedy označovaný za holandského Trumpa, je známy svojou provokatívnou rétorikou. Jeho verejne vyjadrené názory, vrátane spájania muslimskej imigrácie s terorizmom a výzvy na zákaz mešít a Koránu, sú tak provokatívne, že je pod prísnou policajnou ochranou už od roku 2004.

Wilders bol odsúdený za podnecovanie diskriminácie, hoci neskôr bol oslobodený, a v roku 2009 mu bol odopretý vstup do Veľkej Británie. Napriek tomu sa jeho názory stávajú čoraz viac mainstreamovými.
Wildersova strana PVV získala v parlamente 37 kresiel, čo je oveľa viac ako jeho najbližší súper, ľavicová aliancia. Wilders sa po víťazstve vyjadril, že "PVV už nemožno ignorovať".

Nečakané víťazstvo

Wildersovo víťazstvo však nie je také jednoznačné, ako sa môže zdať. Dokonca ani on sám neočakával, že získa toľko parlamentných kresiel. Jeho strana PVV sa v prieskumoch verejnej mienky vyšplhala veľmi neskoro v kampani.
To, čo prilákalo holandských voličov, bola kombinácia Wildersovho zamerania na obmedzenie imigrácie, riešenie holandskej bytovej krízy a zlepšenie zdravotníckych služieb. Ako sa blížili voľby, Wilders stlmil svoju anti-muslimskú rétoriku.
Wildersovo víťazstvo otvorilo novú kapitolu v holandskej politike a zároveň poslalo šok cez celú Európu. Aby však mohol splniť svoj sľub stať sa “premiérom pre všetkých”, musí presvedčiť ostatné strany, aby sa k nemu pridali v koalícii.

Silné reakcie zo zahraničia

Reakcie na víťazstvo Geerta Wildersa v holandských voľbách boli rôznorodé a výrazné.

Pravicoví nacionalisti z celej Európy sa ponáhľali zablahoželať populistickej politikovi, niekedy označovanému za holandského Trumpa. “Vetry zmeny sú tu!” vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán po zistení výsledkov holandských volieb. Orbán, rovnako ako Wilders, je veľkým zástancom témy protiimigračných tém, ako aj euroskepticizmu.

Tom Van Grieken, líder flámskych nezávislých pravicových radikálov, ktorý dúfa v podobný volebný prelom v Belgicku ako Geert Wilders v Holandsku, bol rýchly na záver: "Strany ako naša sú na ceste k úspechu v celej Európe."

Wildersova politika

Imigrácia a azyl: Wilders chce prísne obmedzenia na imigráciu a úplné zastavenie všetkých udelení azylu v Holandsku. Tieto návrhy by mohol mať v koaličných rokovaniach zmierňovať. Chce tiež “odrážať” žiadateľov o azyl, ktorí sa snažia vstúpiť do Holandska z EÚ, a deportovať tých, ktorí boli uznaní vinnými z trestných činov.

Islám: Wilders je známy svojou kritikou islámu. Tvrdí, že islám nie je náboženstvo, ale ideológia5. To, podľa neho, umožňuje ústavný zákaz mešít a Koránu a zdanenie moslimských žien za nosenie šatky.

Európska únia: Wilders je známy svojou kritikou EÚ. Wildersova Strana slobody sa zameriava na protiimigračné politiky. Wilders tvrdí, že jeho nevôľa voči islámu bola podnietená vraždou radikálneho protiislamského filmára Thea van Gogha v roku 2004 a jeho časom stráveným v Izraeli na kibuci.

Hviezda na ústupe

Napriek tomu, že je mediálne obratný politik, Wildersova hviezda sa zdala byť v posledných rokoch na ústupe, keď sa v Holandsku objavili mladšie pravicové postavy, vrátane Thierryho Baudeta, ktorého nacionalistická Fórum pre demokraciu sa dostalo na vrchol prieskumov s 15 percentami v regionálnych voľbách v roku 2019.

Avšak Wildersova konzistentná prítomnosť v holandskej politike - ako aj čoraz intenzívnejšia debata o imigrácii v Holandsku - sa zdá, že konečne rezonuje u väčšej skupiny. Hein de Haas, sociológ na Amsterdamskej univerzite, povedal, že stratégia VVD zameraná na kampaň na imigráciu legitimovala Wildersa.

V predvečer volieb sa Wilders pokúsil stlmiť niektorú zo svojej najkontroverznejšej protiislamskej rétoriky, naznačujúc, že by mohol zrušiť svoj navrhovaný zákaz mešít a Koránu, čo jeho kritici označili za oportunizmus.

Zdroj:

https://time.com/6339304/hard-right-victory-netherlands-europe-impact/

https://www.bbc.com/news/world-europe-67506583

https://www.theguardian.com/world/2023/nov/22/geert-wilders-profile-netherlands-elections-far-right

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies