Koronakríza obrala futbalové kluby o milióny

NETKY.SK • 15 Január 2021, 10:1 • 2 min
Koronakríza obrala futbalové kluby o milióny

BRATISLAVA - Koronakríza má výrazný dopad na európsky futbal. Zatiaľ čo v sezóne 2018/2019 boli takmer všetci víťazi top európskych futbalových líg po zdanení ziskoví, v uplynulom súťažnom ročníku poznačenom celosvetovou pandémiou sa to podarilo iba nemeckému Bayernu Mníchov (5,9 mil. eur) a španielskemu Realu Madrid (0,3 mil. eur).

slovakia

left justify in out

Francúzsky veľkoklub a úradujúci majster PSG vykázal najvyššiu čistú stratu, a to vo výške 125,8 mil. eur. Najväčšie zisky,  ktoré evidovali elitné kluby pre krízou, boli minulý rok príjmy z reklamy. Najviac sa v tomto smere darilo anglickému šampiónovi FC Liverpool. Uvedené zistenia vyplynuli z aktuálnej štúdie spoločnosti KPMG. Pokles prevádzkových výnosov evidovalo minulý rok všetkých 6 víťazov najvyšších európskych líg. Taliansky Juventus Turín, francúzsky Pariž Saint-Germain a portugalské FC Porto vykázali medziročne dokonca dvojciferný pokles. Celkovo najvyšší prevádzkový príjem medzi európskymi futbalovými šampiónmi zaznamenal vo finančnom roku 2019/2020 Real Madrid - 681,2 mil.eur. A to aj napriek medziročnému poklesu o 8 %.


"Koronakríza spochybnila finančnú udržateľnosť futbalového ekosystému ako celku a odhalila jeho krehkosť. Značné finančné zaťaženie klubov spôsobili najmä nadštandardné platy hráčov spolu s rastúcimi poplatkami za prestupy a odmenami pre agentov,“ uviedol Predseda rady partnerov KPMG na Slovensku, Ľuboš Vančo.

 

img

Klubom sa sće počas pandémie podarilo znížiť platy hráčov, nie všetky ich zredukovali úmerne k prudkému poklesu prevádzkových výnosov. Najúspešnejšie dokázal znížiť náklady na hráčov a zamestnancov Juventus Turín - o 13 %. Naopak najvyššie personálne náklady mal uplynulú sezónu kráľovský veľkoklub Real Madrid - až 411 miliónov eur.

Keďže drvivá väčšina zápasov sa hralo bez diváckej kulisy, príjmy zo vstupeniek utrpeli najväčšiu ranu takmer v každom klube po celom svete. Real Madrid stratil na príjmoch zo zápasov v absolútnom vyjadrení takmer 35 miliónov eur. "Príjmy z televízneho vysielania boli u jednotlivých klubov zasiahnuté rôzne. Kluby, ktoré postúpili do ďalších fáz Ligy majstrov, mohli ťažiť z vyšších príspevkov UEFA. Obaja minuloroční finalisti - Bayern Mníchov a Paríž Saint-Germain zaznamenali medziročný pokles príjmov z televíznych práv iba o 4 %," informuje tlačová správa KPMG.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona