Najkrajšie vlakové trasy zimnou rozprávkovou krajinou

NETKY.SK • 12 Január 2024, 18:00 • 2 min
Najkrajšie vlakové trasy zimnou rozprávkovou krajinou

Ak ste romantické duše a milujete zimné zasnežené scenérie, ideálnym výletom pre vás môže byť vybrať sa niektorú z najkrajších vlakových trás čarovnou snehovobielou krajinou.

slovakia

left justify in out

Na tohtoročnej zime môže byť dobré to, že do viacerých končín sveta priniesla aj hojnú snehovú nádielku, ktorá robí zo zimy naozaj rozprávkové ročné obdobie. Cesta vlakom takouto nádherne zasneženou krajinou je jeden z najlepších spôsobov, ako si zimnú krásu vychutnať.

A ak aj práve v týchto končinách nebude sneh, nasledné železničné trasy sú zaujímavé a atraktívne bez ohľadu na ročné obdobie. Využijete január na netradičné železničné putovanie doteraz neobjavenými končinami sveta?

Glacier Express – cez 290 mostov

Švajčiarsky Glacie express, doslova ľadovcový express, je jednou z najznámejších železničných tratí na svete. Zároveň je to najpomalší vysokorýchlostný vlak v Európe, keďže cesta zo Zermattu do Davosu trvá sedem hodín. To vám však dáva jedinečnú príležitosť vychutnať si úchvatnú scenériu prekrásnej švajčiarskej krajiny.

Glacier Express prechádza jedným z najznámejších mostov vo Švajčiarsku, ale aj 290 ďalšími úžasnými mostami a 90 tunelmi. Je to skrátka nezabudnuteľná cesta, na konci ktorej sa môžete ubytovať v niektorom z romantických hotelov v Zermatte alebo Davose a dať si tak dodatočný zimný darček po Vianociach.

Bernina Express – najvyššia a najstrmšia trasa

Aj táto priam rozprávková trasa prechádza Švajčiarskom. Bernina Express vychádza zo Svätého Mórica vo Švajčiarsku a končí v Tirane, mestečku v Taliansku neďaleko švajčiarsko-talianskych hraníc.

Táto čarovná cesta vlakom prechádza najvyššie položenými železničnými traťami v Európe a najstrmšími traťami na svete a ponúka úchvatné pohľady na ľadovce a pohoria z vtáčej perspektívy. Či už uvažujete o rodinnom výlete na lyžiach, alebo si chcete užiť zasneženú krajinu, výhľad z tohto vlaku bude pravdepodobne vrcholom vašej januárovej dovolenky.

West Highland Line –vlak Harryho Pottera

Linka West Highland Line je päťhodinová a 30-minútová trasa, ktorú prevádzkuje spoločnosť Scotrail. Táto čarovná trasa sa začína v škótskom Glasgowe, najväčšom meste krajiny, a končí v Mallaigu, meste na západnom pobreží Highlands – škótskej vysočiny.

Tento vlak je najznámejší tým, že prechádza cez Glenfinnanský viadukt, ktorý slúžil ako kulisa pre fiktívny vlak Hogwarts Express vo filmoch o Harrym Potterovi. V zimných mesiacoch je viadukt často obklopený zamrznutými jazerami, zasneženými stromami a horami a vytvára tak nezabudnuteľné scenérie.

Flam Railway – krajinou fjordov

Flamská železnica (Flåmsbana) je veľkolepá cesta vlakom, ktorá ponúka panoramatický výhľad na najdivokejšiu a najúžasnejšiu prírodu nórskej krajiny fjordov. Trasa dlhá 20 km sa budovala 20 rokov a je jednou z najstrmších železničných tratí so štandardným rozchodom na svete.

Aby ste svoju cestu sem využili čo najlepšie, môžete pridať k tomuto zážitku aj plavbu po fjordoch chránených UNESCO a výletom po ďalšej legendárnej vyhliadkovej železnici - Bergenskej železnici.

Brocken – pre romantikov a dobrodruhov

Železnica Brocken je vetvou nemeckej úzkorozchodnej siete, ktorá vedie okolo pohoria Harz, a je to niečo pre skutočných fanúšikov romantiky a železníc, ktorí milujú lokomotívy, paru a píšťalky. Okrem milovníkov vlakov sa na nej prepravujú aj bežní cestujúci dvojhodinovej cesty na vrchol hory Brocken - najvyšší vrch severného Nemecka.

Vlak s píšťalkou, ktorá preráža chladný vzduch, vychádza z mesta Wernigerode. Ako si vlak razí cestu hustou zalesnenou krajinou, po jeho bokoch sa ťahajú končeky jedlí, ktoré sú tak blízko, že sa ich cestujúci môžu dotknúť.

Vrchol hory Brocken je pustá náhorná plošina, často zahalená hmlou a vetrom. Pre tých, ktorých takéto veci neodrádzajú, je v starej televíznej veži hotel - jediný na území národného parku Harz. Izby sú lacné, no s pohodlnými posteľami, kaviarňou a jedálňou. Jednoducho, skutočný zimný autentický zážitok v divočine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies