Najkrajšie jesenné výlety na skok od Slovenska

NETKY.SK • 26 Október 2023, 13:00 • 2 min
Najkrajšie jesenné výlety na skok od Slovenska

Jeseň je ideálnym obdobím na príjemné výlety a objavovanie čarovných miest, ktoré v tejto sezóne dostávajú nový, romantický vzhľad.

slovakia

left justify in out

Najmä októbrové  a novembrové dni bez pľuští, čľapkaníc a s trochou prívetivých jesenných lúčov treba využiť na nezabudnuteľné víkendové prechádzky.

Prinášame vám niekoľko tipov a inšpirácií, kam sa v týchto dňoch vybrať na výlet do miest, ktoré sú neďaleko od našich hraníc.

Ostrihom, Maďarsko

Pre mnohých Slovákov dobre známe hraničné mesto na Dunaji s bohatou históriou a svojskou atmosférou. Keď už ste tu, nemôžete vynechať prenádhernú veľkolepú baziliku v neoklasicistickom štýle, ktorá je najväčším kostolom v Maďarsku a jednou z najvyšších budov (118 m) v krajine. Nakuknite do tunajšej nádhernej knižnice. Nasávajte históriu v hradnom múzeu, pod hradbami nájdete vodné mestečko Víziváros – netradičných kúpeľov, ktorých základy tu postavili ešte Turci. Nájdete tu aj Dunajské múzeum, či múzeum kresťanského umenia.Len tak sa potulujte po centrálnom námestí Szécéhnyi s nádhernými barokovými či rokokovými budovami a užívajte krásnu jeseň.

Keszthely, Maďarsko

Mestečko na brehu Balatonu len asi 2,5 hodiny cesty z Bratislavy ponúka niekoľko zaujímavostí. Už len samotná pozícia na známom jazere mu dodáva duch zvláštnej romantiky a elegancie. Navštívte barokový palác Festetics s múzeom, koncertnou sieňou, nádhernou knižnicou a pôvabným zámockým parkom. Neobíďte Balaton múzeum, múzeum bábik či marcipánu.

Terst, Taliansko

Ak sa vám chce zájsť trochu ďalej, ani do cisárskeho Terstu s nádychom historických čias starej dobrej monarchie to nie je až tak ďaleko. Terst sa tak trochu vymyká charakteru „zvyšku“ Talianska, prelína sa v ňom stredoeurópska atmosféra s vplyvom blízkej chorvátskej Istrie, Slovinska, a to všetko v noblesnom talianskom duchu. Pokochajte sa krásou Námestia Unitá priamo na brehu mora, zámkom Miramare, katedrálou di San Giusto, prechádzkou okolo Canale Grande alebo móla Audace. Popri množstve historických a architektonických pamiatok má Terst aj krásne prírodné okolie s množstvom turistických trás: Napoleonica, Sentiero Rilke, Vicentina... Určite zájdite do neďalekej prírodnej rezervácie Val Rosanda, ktorá v tomto období hýri nádhernými farbami.

Dolné Sliezsko, Poľsko

Nádherná oblasť našich horných susedov nad Krkonošami ponúka skvelé destinácie pre milovníkov prírody aj kultúry. Lákavé sú prechádzky v Sovích horách, návšteva Medvedej jaskyne či pevnosti Strieborná hora. Ak máte radi históriu, neobíďte zámok Książ alebo starobylý hrad Miedzylesie. Hlavným mestom tohto regiónu je Vroclav – zvláštne mesto, kde cítiť českú aj nemeckú históriu. Jeho staré mesto s pestrofarebnými fasádami domov vás chytí za srdce. Navštívte Tržné námestie s nádhernou radnicou, zájdite do niektorej zo sofistikovaných kaviarničiek.

Dolné Rakúsko

Naši juhozápadní susedia v regióne Dolné Rakúsko sa pýšia bohatou vínnou a gastronomickou históriou a tradíciami. Spojte si výlet v nádhernej krajine s ochutnávkou skvelých tunajších vín či lokálnych dobrôt. Uprostred oblasti Weinviertel leží prírodná rezervácia Leiser Berge s rozlohou približne 4000 hektárov, ktorá ponúka zážitky a relax v prírode pre celú rodinu. Navštívte opátstvo Klosterneuburg s 900-ročnou históriou. Zablúďte do niektorej z 1 100 vínnych uličiek Dolného Rakúska, zapadnite do miestnej viechy, môžete sa ubytovať priamo u vinárov.

Rožňov pod Radhoštěm, Česko

V Rožňove pod Radhoštěm – tzv. bráne do Beskýd blízko hraníc nájdete krásny skanzen – Valašské múzeum s Dreveným mestečkom. Prechádzka tunajšou jesennou prírodou je nezabudnuteľná. Pre cyklistov je tu trasa Bečva. Navštívte sochu slávneho Radegasta a určite si vychutnajte rovnomenné pivko v niektorej z miestnych krčmičiek. Alebo choďte priamo do Rožňovských pivných kúpeľov s pivovarskou reštauráciou a detským zábavným parkom v areáli. Určite ochutnajte valašský frgál – výborný koláč s hruškami, tvarohom, džemom alebo makom.

Jazero Bled, Slovinsko

Aj táto destinácia je možno trošku ďalej ako na skok, no vďaka jej kráse stojí za to vybrať sa sem v každom ročnom období. Na čarovný ostrov sa môžete vybrať romanticky – na člnkoch. Navštívte miestny kostol či zámok so skvelou miestnou reštauráciou, urobte si nezabudnuteľnú okružnú plavbu okolo ostrova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
sun travel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies