Najnovší prieskum ukazuje, že takmer polovica pracujúcich rodičov je vo finančnom strese

NETKY.SK • 11 September 2023, 12:45 • 2 min
Najnovší prieskum ukazuje, že takmer polovica pracujúcich rodičov je vo finančnom strese

BRATISLAVA - Tretina rodín považuje skĺbenie osobného a pracovného života za náročné a takmer polovica pracujúcich rodičov žije vo finančnom strese. Medzi najnáročnejšie výdavky spojené so starostlivosťou o deti patria mimoškolské aktivity, oblečenie a základné potreby. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu portálu Kariéra.sk, do ktorého sa zapojilo 4325 respondentov.

slovakia

left justify in out

"Neustále zdražovanie, inflácia a nízke platy majú za následok aj finančné problémy v slovenských rodinách. Len tretina opýtaných priznala, že starostlivosť o deti zvláda bez finančných problémov. Takmer polovica respondentov považuje situáciu síce za primeranú, avšak zvládajú ju s určitým finančným stresom," objasnil pracovný portál s tým, že 14 % rodín má problém vychádzať s peniazmi a 6 % priznalo výrazné finančné ťažkosti.

 

Medzi najčastejšie a finančne najnáročnejšie výdavky považujú rodiny okrem mimoškolských aktivít detí a oblečenia aj nákup potravín (19 %). Výdavky na vzdelávanie uviedlo 14 % opýtaných a náklady na starostlivosť o dieťa spomenulo 11 % respondentov. Výdavky na lekárske ošetrenia a zdravotnú starostlivosť uviedlo 6 % rodín.

 

 

Prieskum taktiež ukázal, že zladenie práce a starostlivosti o deti by mnoho rodičov nezvládlo bez externej pomoci. "Až 38 % respondentov priznalo, že sa spolieha na pomoc rodinných príslušníkov, 23 % využíva mimoškolské programy alebo krúžky a 10 % opýtaných má zaplatenú opatrovateľku. Len necelá tretina rodičov zvláda starostlivosť vo vlastnej réžii," dodala manažérka odboru komunikácie a PR portálu Katarína Tešla.

 

Náročnú finančnú situáciu sa snaží 40 % rodičov zvládať jednoduchšie znižovaním nepodstatných výdavkov a 20 % respondentov hľadá popri zamestnaní ďalšie zdroje príjmu. Približne 16 % opýtaných sa spolieha na vytvorenie prísneho rodinného rozpočtu a 10 % rodičov využíva úspory alebo núdzové fondy. Prijímanie finančnej podpory od blízkych priznalo 6 % respondentov.


Nájsť rovnováhu medzi rodinou a prácou podľa portálu sčasti pomáhajú vyriešiť aj niektorí zamestnávatelia, ktorí umožňujú rodičom pracovať na flexibilný pracovný čas alebo hybridný spôsob práce. "Ďalšími benefitmi, ktoré pomáhajú uľahčiť rodinám ich situáciu, sú protiinflačný príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa, deň voľna v prvý školský deň, príspevok na školské pomôcky, firemná škôlka a jasle," uzavrel pracovný portál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Union poisťovňa (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies