Bratislava sa snaží o vytvorenie národného parku v Malých Karpatoch

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 14:12 • 2 min
Bratislava sa snaží o vytvorenie národného parku v Malých Karpatoch

BRATISLAVA - Mesto Bratislava by chcelo vytvoriť národný park v Malých Karpatoch. Samospráva už má dokonca na stole aj pracovný návrh priestorového vymedzenia, ktorý by zahŕňal najcennejšie lokality tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Požiadavka na vytvorenie národného parku v oblasti Malých Karpát sa rozoberá za posledné roky pomerne často. Myšlienka má totiž podľa mesta svojich zástancov i odporcov. Vyhlásenie národného parku je však v kompetencii vlády na návrh ministerstva životného prostredia. Hlavné mesto preto chce ideu nového národného parku, ktorý by zasahoval aj do územia Bratislavy, v tomto roku podrobnejšie rozpracovať.

 

img

Malé Karpaty

 

Odborníci, ochranári i zástupcovia samosprávy poukazujú, že pri porovnaní aktuálneho stavu prírodných ekosystémov v súčasných slovenských národných parkoch a v najhodnotnejších územiach v rámci Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Malé Karpaty by mnohé z nich bolo možné začleniť do nového národného parku. Jedinečnosť tohto národného parku - v porovnaní s existujúcimi národnými parkmi na Slovensku - by podľa nich spočívala najmä v tom, že jeho vznik by bol iniciovaný z vôle obyvateľov a samospráv.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#malékarpaty#záruby

Príspevok, ktorý zdieľa Ščepka Jozef (@scepkaj57),

 

"Išlo by o národný park nového typu (hoci plne v súlade s platnou legislatívou), ktorý by v sebe od začiatku spájal ochranu prírody a s maximálnym možným využitím rekreačného potenciálu územia formou takej rekreácie, ktorá tieto prírodné hodnoty neohrozuje, ale je s nimi v súlade," definujú spracovatelia. 

 

img

 

Malokarpatský národný park by mohol pozostávať z troch súvislých územných celkov, pričom v každom z nich by boli vyčlenené ešte jedna až tri jadrové oblasti s najvyššou koncentráciou prírodných hodnôt. Má ísť o: 

 

Devínske Karpaty - s jednou jadrovou oblasťou územie európskeho významu (ÚEV)

Devínska Kobyla, Pezinské Karpaty (južná časť) - s dvoma jadrovými oblasťami, a to Mestské lesy v Bratislave a ÚEV Homoľské Karpaty 

Pezinské Karpaty (severná časť) - s troma jadrovými oblasťami, a to ÚEV Kuchynská hornatina, Mestské lesy Modra a ÚEV Biele hory.

 

 

"Prezentovaný pracovný návrh priestorového vymedzenia parku je však zatiaľ potrebné vnímať skôr ako prvý ideový zámer, predstavu, o ktorej je potrebné ešte veľa diskutovať," spresňujú tvorcovia materiálu. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies