Najkrajšie a najzaujímavejšie betlehemy vo svete

NETKY.SK • 8 December 2023, 17:00 • 2 min
Najkrajšie a najzaujímavejšie betlehemy vo svete

Nádherné dni pred Vianocami sú ešte čarovnejšie vďaka nádherne vyzdobeným mestám, uliciam, domácnostiam, ale aj očarujúcim betlehemom, stvárňujúcim rôznymi štýlmi a spôsobmi scénu narodenia Ježiša.

slovakia

left justify in out

Tradícia betlehemov má korene v katolicizme, preto v niektorých európskych protestantských krajinách neboli po stáročia povolené. No tento zákaz bol zrušený v 20. rokoch 20. storočia. Odvtedy sa jeho tradícia šíri krajinami po celom svete, známa scéna s Ježiškom, Máriou, Jozefom, pastiermi a zvieratkami sa interpretuje rôznymi spôsobmi, v závislosti od miesta, jeho zvykov, histórie.
Nechajte sa inšpirovať niekoľkými miestami na svete, kde si tradíciu betlehemov pestujú a hýčkajú a nájdete tu jedny z najkrajších a najoriginálnejších stvárnení narodenia Ježiša.

Assisi – kde to všetko začalo

V srdci Talianska sa nachádza Bazilika svätého Františka z Assisi, ktorá vzdáva hold svätému Františkovi. Práve jemu sa tradične pripisuje vytvorenie prvého živého betlehemu. Každoročne sa tu vystavuje mimoriadne prepracovaný betlehem, ktorý priťahuje návštevníkov z celého sveta.

Svätý František z Assisi vytvoril prvý živý betlehem v roku 1223 v mestečku Grecio so zámerom pestovať uctievanie Krista a pripomienku jeho narodenia. Hovorí sa, že ho inšpirovala cesta do Svätej zeme a túžba sprostredkovať obyvateľom Grecia zážitok z Betlehema. Tento čin položil základ tradície betlehemov, ktoré vidíme dodnes.

Pri bazilike sa betlehem zvyčajne stavia vonku na nádvorí. Vystavené sú sochy v životnej veľkosti, ktoré zobrazujú Svätú rodinu - Máriu, Jozefa a dieťa Ježiša - spolu s pastiermi, mudrcmi, anjelmi a rôznymi zvieratami. Scéna je usporiadaná na pozadí rustikálnej stajne a vytvára malebný obraz, ktorý oživuje príbeh prvých Vianoc. Betlehem sa odhaľuje na Štedrý deň a zostáva vystavený počas celého vianočného obdobia až do Troch kráľov začiatkom januára.

Neapol – mesto plné betlehemov

Neapolské jasličky sú nepochybne jednými z najznámejších na svete. Tradícia betlehemov je tu dlhoročná, je súčasťou kultúry a histórie mesta. Centrom betlehemov je nepochybne ulica Via San Gregorio Armeno, kde sa nachádza niekoľko najstarších a najvyhľadávanejších  tradičných dielní remeselníkov, vyrábajúcich betlehemy, dediacich sa z generácie na generáciu. (Domáci aj turisti si tu kupujú tradičné figúrky, ale aj tie, zobrazujúce politikov či iné známe osobnosti).

V Neapole sa vyobrazuje scéna narodenia Ježiša veľkolepo – odohráva sa v horskej krajine s pestrofarebným pozadím v odtieňoch ružovej, oranžovej, belasej, pripomínajúca zimný západ slnka. K tradičným postavám jasličiek sa tu pripájajú aj žobrák, chromý, slepý, cigáň, či spiaci pastier, ktorý sa nestihne zapojiť do deja.

V tunajšom múzeu Capodimente je celá sekcia, venovaná histórii betlehemu od 16. storočia. Okrem toho sa v Neapole v adventnom čase hrá obľúbená hra Vianoce v dome Cupiello od nezabudnuteľného neapolského dramatika Eduarda De Filippa, ktorej dej sa točí okolo veľkolepej prípravy jasličiek.

New York  - viac ako 200 postáv

Barokové jasličky v Metropolitnom múzeu umenia v New Yorku sú jedným z vrcholov vianočnej výzdoby múzea. Tento prepracovaný betlehem je tradičný taliansky betlehem, ktorý pochádza z obdobia baroka. Je preslávený svojimi detailnými postavami a zložitými vzormi.

Jasle obsahujú viac ako 200 postáv vrátane tradičných betlehemských postáv, ako sú Mária, Jozef a dieťa Ježiš, ako aj množstvo anjelov, pastierov, mudrcov a zvierat. Obsahuje však aj množstvo obyvateľov mesta a rôzne výjavy z každodenného života, ktoré odrážajú vtedajšie neapolské ľudové tradície.
Výstava je umiestnená na pozadí ruín, ktoré naznačujú staroveký svet. Postavy sú rozmiestnené uprostred krajiny so skalnatým terénom a architektonickými štruktúrami a vytvárajú pozoruhodnú scenériu, ktorá oživuje príbeh narodenia.

Krakov – nezameniteľné „szopki“

Známe krakovské betlehemy alebo "szopki" sú jedinečnou vianočnou tradíciou pochádzajúcou z Poľsku. Táto tradícia, ktorá sa datuje do 19. storočia a sústreďuje sa na stavbu zložitých, vežovitých stavieb, ktoré zobrazujú Narodenie Ježiša, často na pozadí ikonických krakovských architektonických pamiatok.

Táto tradícia sa zrodila v súvislosti so sezónnymi slávnosťami v meste a pôvodne ju vytvárali miestni stavební robotníci, ktorí mali počas zimných mesiacov  voľno z práce. Títo ľudia vytvárali zložité betlehemy a chodili po domoch koledovať a predvádzať svoje „szopki“. Postupom času sa táto prax zmenila na súťaž, v ktorej sa remeselníci snažili prekonať jeden druhého v zložitosti a veľkoleposti.
Krakovské betlehemy sa vyznačujú viacúrovňovým dizajnom, sú bohato zdobené a obsahujú zmes gotických a barokových prvkov, pričom sa v nich vo veľkej miere používajú jasné farby a reflexné materiály, ktoré vytvárajú pútavý výjav.

Provence – malí hlinení svätí

„Santons de Provence“ sú ručne maľované hlinené figúrky, ktoré pochádzajú z južného regiónu Provensálsko v juhovýchodnom Francúzsku. Tradícia výroby týchto figúrok siaha až do čias Francúzskej revolúcie. Slovo "santon" pochádza z provensálskeho jazyka a znamená "malý svätý".

Figúrky sa zvyčajne používajú na vytvorenie betlehemu počas Vianoc, ale neobsahujú len obvyklé postavy, ako sú Mária, Jozef a Ježiško, objavujú sa tu aj obyčajní ľudia zo života provensálskej dediny 19. storočia, ako napríklad pekár, rybár a farmár. To je jedinečná vlastnosť betlehemov Santon de Provence.
Každý santon je individuálne ručne vyrábaný, vďaka čomu sú odlišné a vysoko cenené. Považujú sa za symbol provensálskej kultúry a dedičstva. Niektoré rodiny si svoju zbierku santonov odovzdávajú z generácie na generáciu a každý rok pridávajú nové figúrky.

Barcelona – jasličky na fasáde baziliky

Fasáda Narodenia Pána v bazilike Sagrada Familia v Barcelone je jednou z troch veľkých fasád tejto ikonickej baziliky a je jedinou, ktorá bola z veľkej časti dokončená ešte počas života architekta Antoniho Gaudího. Táto fasáda je oslavou narodenia Ježiša Krista.
Fasáda Narodenia Krista smeruje k vychádzajúcemu slnku na severovýchode, čo je symbol narodenia Krista. Je rozdelená na tri portiky, ktoré predstavujú teologické cnosti: nádej, vieru a lásku. Každý portikus je venovaný konkrétnej časti Ježišovho detstva. Portikus nádeje sa vzťahuje na Nepoškvrnené počatie Panny Márie, Portikus viery je venovaný Svätej rodine a Portikus lásky predstavuje Ježišovo narodenie.

Táto fasáda je známa svojou bohatou ornamentikou a zložitými detailmi, plnými naturalistických prvkov a postáv. Gaudí chcel vytvoriť radostnú a živú fasádu, preto do nej zakomponoval rôzne výjavy z prírody, rastliny, zvieratá a ľudské postavy. Na fasáde sa nachádza množstvo biblických postáv. V strede fasády tesne nad hlavným vchodom sa nachádza scéna Narodenia Pána alebo "Klaňanie pastierov", ktorá zobrazuje malého Ježiša v jasliach, obklopeného rodičmi, pastiermi a anjelmi. Nad touto scénou sa nachádza zbor 21 anjelov hrajúcich na tradičné katalánske nástroje.

 

Erfurt – vzácna tradícia

Jasličky v katedrále v nemeckom Erfurte sú cenenou sviatočnou tradíciou, ktorá láka návštevníkov zďaleka i zo zahraničia. Táto jedinečná vianočná scéna sa nachádza v centre mesta pod impozantnou katedrálou. Betlehem obsahuje 14 ručne vyrobených postáv v životnej veľkosti, ktoré sú majstrovskými rezbárskymi dielami pochádzajúcimi z Oberammergau, mesta v Bavorsku známeho svojou rezbárskou tradíciou. Figúrky predstavujú klasické postavy betlehema vrátane Svätej rodiny, troch mudrcov a rôznych zvierat.
Figúrky sú umiestnené v drevenej konštrukcii v centre Erfurtu a dotvárajú slávnostnú atmosféru mesta počas vianočného obdobia. V noci je betlehem nádherne osvetlený.

Okrem betlehemu je ďalšou veľkou atrakciou Erfurtu vianočný trh na Dómskom námestí. Trh ponúka rôzne tradičné nemecké vianočné dobroty a ručne vyrábané výrobky, vďaka čomu je obľúbeným cieľom miestnych obyvateľov aj turistov.

 

Washington – štyri betlehemy v jednom

Bazilika Nepoškvrneného počatia Panny Márie vo Washingtone, D.C., je tiež známa svojím každoročným veľkolepým betlehemom. Betlehem sa tu nachádza dokonca na štyroch miestach. Každé z týchto miest predstavuje Narodenie Pána v jedinečnom umeleckom stvárnení a odráža rôzne aspekty narodenia Ježiša Krista.

Piemont – hlavný hrdina Gelindo

V Piemonte – regióne v severnom Taliansku sa dodnes pestuje miestna tradícia Narodenia Pána, ktorej súčasťou je aj socha Gelinda. Práve ten podľa tradície poskytol pohostinstvo a nocľah Márii a Jozefovi, keď ich iní odmietli. Zvyčajne je Gelindo znázornený ako hrá na talianskych gajdách a na pleciach mu sedí jahňa. V Piemonte si Gelinda uctievajú aj hrou napísanou v miestnom dialekte, ktorá je napoly posvätným, napoly komickým zobrazením vianočného obdobia. Príbeh rozpráva o tom, ako Gelindo, trochu zamračený gazda so zlatým srdcom, opúšťa svoj domov v Monferrate, aby navštívil Betlehem kvôli cisárovmu sčítaniu ľudu, pričom stretáva Jozefa a Máriu, ktorým pomáha.

Peru – s pestrým oblečením a lamou

V 16. storočí priniesli Vianoce do Peru katolícki conquistadori a Peruánci si tento sviatok osvojili tak, že do európskych osláv začlenili svoje andské tradície. Peruánsky betlehem je tak skvelým príkladom toho, ako sa tradície zaujímavým a veľkolepým spôsobom spojili.

Betlehemy sú tu často umiestnené vo vnútri vysušených tekvicových šúp alebo za oknami a sú zaplnené postavičkami oblečenými v pestrofarebnom peruánskom odeve, čo vytvára veselý dojem množstva ľudí oslavujúcich narodenie Ježiša. Ak sa pozriete lepšie, všimnete si, že v peruánskom zobrazení scény sa vedľa Ježiška uvelebila aj lama – zviera typické pre túto oblasť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies