Južná a Severná Kórea sa dohodli sa na zlepšení vzťahov

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 08:48 • 2 min
Južná a Severná Kórea sa dohodli sa na zlepšení vzťahov

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un spolu od apríla komunikovali a dosiahli dohodu.

slovakia

left justify in out

Lídri Severnej a Južnej Kórey obnovili prerušené komunikačné kanály medzi krajinami a dohodli sa na zlepšení väzieb. V utorok o tom informovali vlády Kórejskej republiky a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

 

img

Zatiaľ nie je jasné, či bude Pchjongjang súhlasiť aj s obnovením niekdajších kooperačných programov so Soulom a návratom k rokovaniam o denuklearizácii s Washingtonom.

 

Možno vás zaujme: Unikátny útok sofistikovaných severokórejských hackerov. Banku takmer okradli o miliardu dolárov

Podľa expertov však chce Kim Čong-un len vylepšiť svoj medzinárodný imidž alebo použiť južného suseda ako páku pred potenciálnym obnovením rokovaní so Spojenými štátmi.

Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský líder Kim Čong-un si od apríla niekoľkokrát vymenili osobné listy a ako prvý krok k zlepšeniu vzťahov sa rozhodli normalizovať cezhraničné komunikačné kanály. Informovala o tom kancelária juhokórejského prezidenta. Kórey následne v utorok ráno znovu otvorili komunikačné kanály. Oznámenie Juhokórejčanov rýchlo potvrdili aj severokórejské štátne médiá.

Severná Kórea vlani prerušila všetky komunikačné kanály s juhom na protest proti tomu, že jej južný sused údajne nezvládol zabrániť aktivistom, aby cez hranice posielali letáky namierené proti Pchjongjangu. Neskôr Severokórejčania vyhodili do vzduchu prázdnu budovu, ktorú severne od hraníc postavili južní susedia pre kanceláriu ich prostredníka.

 

Prečítajte si: Situácia s COVID-19 sa v KĽDR zhoršuje, Kim Čong-un obviňuje vyšších úradníkov

Obnovenie komunikácie však podľa odborníkov zrejme nepovedie k dramatickému zlepšeniu vzťahov,   napríklad k ďalšiemu samitu Muna s Kimom.

 

“Teraz si celý kórejský národ želá, aby sa vzťahy medzi severom a juhom čo najskôr zotavili z neúspechu a stagnácie,” uviedla oficiálna kórejská ústredná spravodajská agentúra. “V tomto ohľade sa najvyšší vodcovia severu a juhu dohodli, že urobia veľký krok v obnovení vzájomnej dôvery a v podpore zmierenia obnovením medzikórejských komunikačných styčných liniek, ktoré sa ukončili prostredníctvom niekoľkých posledných výmen osobných listov,” dodala.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena od svojho januárového nástupu do úradu vyzýva Severnú Kóreu, aby sa vrátila k rokovaniam, no Pchjongjang to odmieta s tým, že Spojené štáty musia najprv ukončiť svoju nepriateľskú politiku, čím zjavne odkazujú na americké sankcie.

V utorok je 68. výročie podpísania prímeria, ktoré ukončilo Kórejskú vojnu z rokov 1950 - 1953. Krajiny od konca vojny oddeľuje jedna z najťažšie opevnených hraníc na svete. V Južnej Kórei je na odradenie prípadnej agresie Severu umiestnených asi 28 500 amerických vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies