Ankara plánuje nakúpiť nové modely ruských stíhačiek

NETKY.SK • 6 November 2019, 08:59 • 2 min
Ankara plánuje nakúpiť nové modely ruských stíhačiek

MOSKVA – Ankara sa blíži k uzavretiu dohody s Moskvou o nákupe ruských lietadiel Su-35 (viacúčelové super ovládateľné stíhačky, generácie 4) , ako aj o spoločnej výrobe niektorých súčiastok k ruským bojovým lietadlám vrátane vysoko presných zbraní a streliva. Uviedli to na Ministerstve obrany v Ankare.

slovakia

left justify in out

"Tureckí a ruskí predstavitelia diskutujú o podrobnostiach predaja celkovo 36 bojových stíhačiek SU-35, ktoré by začala využívať krajina polmesiaca. Stalo sa tak 2 mesiace po návšteve prezidenta Recep Tayyip Erdogana na medzinárodnom letecko-kozmickom salóne", hovorí správa z ministerstva.

 

Počas návštevy medzinárodného letecko-kozmického salónu, ktorý sa konal 27. augusta, bola Erdoganovi predstavená najnovšia generácia ruských neviditeľných lietadiel, stíhačky s názvom SU-57 a SU-35, vojenský vrtuľník KA-52 a transportný vrtuľník MI-38.

 

Krátko po návšteve tureckého prezidenta sa Sergej Chemezov ako šéf ruskej štátnej spoločnosti Rostech vyjadril, že je pripravený predať ruské vojenské lietadlo, pričom rokovania sa už začali.

 

Turecko sa dostalo do konfliktu so Spojenými štátmi v súvislosti s dohodou o protiraketových systémoch S-400. Washington zrušil Turecku členstvo v bojovom programe F-35 ako reakciu na ruský nákup Ankary. Biely dom argumentoval, že S-400 bude nekompatibilný so systémami Aliancie, a navyše vystaví F-35 možnej ruskej hrozbe. Turecko však zdôraznilo, že S-400 nebude integrovaný do systémov NATO, a nebude predstavovať hrozbu pre blok. Preto tento štát odmietol odstúpiť od dohody.

 

Model SU-35 je jeden z najlepších sériovo-výrábaných leteckých systémov na svete. Turci jeho výnimočnosť sami zažilli počas bojov v Sýrii. Čo sa týka ceny, tak za dva modely SU-35 rovnajú jednému "tučniakovi" F-35 a v sile ho prekonávajú v niekoľkokrát. Tovar bol preukázaný v Sýrii a tiež pod krytím S-400 a teraz ho kupujú.

 

Výzvy, ktorým Turci čelia, teda "ochrana ropných polí na severnom Cypre pred EÚ a Gréckom" a "Chrániť svoje vojenské jednotky pred Kurdmi" budú nové armádne stroje využívané vo veľkom rozsahu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies