Nadšeného zberateľa súdia za krádež stoviek vtáčích pier z múzeí

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 18:12 • 2 min
Nadšeného zberateľa súdia za krádež stoviek vtáčích pier z múzeí

ŽENEVA - Nadšený švajčiarsky zberateľ vtáčích pierok sa dnes na súde v Bazileji priznal k tomu, že svoju zbierku pozostávajúcu z vyše 10.500 kusov zostavil aj vďaka množstvu pier, ktoré ukradol z viacerých európskych prírodovedných múzeí.

slovakia

left justify in out

Podľa žalobcov ukradol 45-ročný stavebný inžinier v múzeách dovedna 458 vtáčích pier a krídel, čím spôsobil celkovú škodu vo výške takmer šiestich miliónov švajčiarskych frankov (približne 5,5 milióna eur). Obžalovaný Švajčiar na súde povedal, že chcel vlastniť jedno pero z každého druhu dravých vtákov. Prístup k viacerým múzejným zbierkam vo Švajčiarsku, Nemecku a Rakúsku získal tak, že sa vydával za ornitológa, ktorý píše vedeckú prácu.

 

Získavať takto exempláre rôznych druhov dravých vtákov sa mu bez problémov darilo od roku 2005 do roku 2012, keď si krádeže všimlo berlínske múzeum. Časť zo svojej koristi pritom obžalovaný údajne predal ďalšiemu zberateľovi vtáčích pier, ktorého v Bazileji taktiež súdia za prevzatie kradnutého tovaru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies