Na základni RAF na Cypre pristáli dve lode s migrantmi

NETKY.SK • 21 Október 2015, 14:30 • 2 min
Na základni RAF na Cypre pristáli dve lode s migrantmi

ATÉNY - Na britskej základni Akrotiri na Cypre pristáli dnes dva člny s migrantmi. Od začiatku utečeneckej krízy ide o prvý prípad, keď migranti pristáli priamo na suverénnom britskom území. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Plavidlá s migrantmi spozorovali dnes nadránom pri pobreží neďaleko veľkej základne britského Kráľovského letectva (RAF) Akrotiri, z ktorej britské vojenské lietadlá uskutočňujú nálety proti militantom z tzv. Islamského štátu (IS) v severnom Iraku.

 

"Zatiaľ sme nezistili, odkiaľ (utečenci) pochádzajú," povedal hovorca základne.

 

Miestne úrady uviedli, že v dvoch plavidlách sa nachádzalo približne 140 ľudí vrátane žien a detí. Podľa cyperskej tlačovej agentúry CNA pochádzajú utečenci zo Sýrie.

 

V roku 1998 pristála na Akrotiri rybárska loď so 75 migrantmi. Aj 17 rokov po tomto incidente žijú niektorí z nich v právnom vákuu na inej britskej základni na Cypre. Títo migranti boli najmä Iračania a sýrski Kurdi, ktorí dali svoje celoživotné úspory prevádzačom, aby ich dopravili z Libanonu do Talianska. Na lodi však zlyhal motor a libanonská posádka ju opustila v nafukovacom člne.

 

Napriek pomerne malej vzdialenosti Cypru od sýrskych brehov mohutný prílev utečencov, ktorých len do Talianska a Grécka prišlo tohto roku viac ako 500.000, tento stredomorský ostrov prakticky nezasiahol. Podľa Reuters sa utečenci Cypru vyhýbajú pre jeho geografickú izolovanosť od zvyšku Európy a problémy s jeho opustením.

 

Británia má na Cypre zvrchovanosť nad dvoma základňami, odkedy sa tento ostrov v roku 1960 stal nezávislým od Londýna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies