Na Slovensku pribudlo ďalších viac ako 11 tisíc pozitívnych prípadov na koronavírus. Čo všetko vieme o "anglickom" kmeni?

NETKY.SK • 6 Január 2021, 13:47 • 2 min
Na Slovensku pribudlo ďalších viac ako 11 tisíc pozitívnych prípadov na koronavírus. Čo všetko vieme o "anglickom" kmeni?

BRATISLAVA - V utorok na Slovensku potvrdili 4959 infikovaných koronavírusom zo 17 822 vykonaných RT-PCR testov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa zvýšil o ďalších 54 prípadov. Vyliečilo sa 2908 osôb. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. 

Ministerstvo zdravotníctva SR vo svojom profile na sociálnej sieti spresnilo, že najviac pozitívne testovaných bolo v Nitrianskom (732) a Žilinskom kraj (717), nasleduje Trenčiansky (669), Prešovský (655), Bratislavský (619), Trnavský (611), Košický (584) a Banskobystrický kraj (372).

 

Na JIS-ke je 213 pacientov

Je medzi nimi 2 334 mužov a 2 625 žien. Z celkového počtu nakazených je 92 038 mužov a 104 009 žien.


V nemocniciach je hospitalizovaných 3079 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2847 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 213 pacientov.  

 

img

 

Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 244 osôb. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 vzrástol o 54 prípadov.

 

Celkový počet úmrtí "na Covid" je 2657 a celkový počet úmrtí "s Covidom" je 627. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 2908 pacientov, celkovo sa tak zotavilo už 135 760 ľudí.

 



Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 1 488 057, pričom takto bolo pozitívne testovaných 196 047 osôb.

 

Za utorok pribudlo aj 6601 pozitívne testovaných antigénovými testami z vykonaných 80 102 testov. Celkový počet vykonaných antigénových testov doteraz je 1 943 849, z čoho bolo pozitívne testovaných 116 880 osôb.

 

Súvisiaci článok: Viac ako desaťtisíc nakazených, počet úmrtí na koronavírus sa opäť priblížil k smutnej hranici

 

Zmutovaný vírus je už aj na Slovensku

NCZI tiež informovalo o výskyte nového "anglického" variantu koronavírusu na Slovensku. Na sociálnej sieti Facebook píše, že výskyt vírusu SARS-CoV-2 s mutáciou, ktorú vedci objavili na juhu Anglicka, sa potvrdil aj v prvých laboratórnych vzorkách na Slovensku

 

Ako ďalej uvádza, všetky vírusy, vrátane vírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa časom menia. "K zmenám u vírusov dochádza, keď cirkulujú v populácii, a niektoré tieto zmeny môžu viesť k zmenám v charakteristikách vírusu. Ide o prirodzený proces evolúcie a adaptácie, ktorý je v prírode bežný a sám o sebe nie je dôvodom na znepokojenie," vysvetľuje v príspevku NCZI. 

 

img

 

Na celom svete boli doteraz identifikované stovky variácií vírusu SARS-CoV-2. Väčšina zmien tohto vírusu má dosiaľ malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lekár radí ako sa liečiť v prípade, že ste pozitívny na ochorenie COVID-19 a kedy je vhodné volať RZP

 

Nový kmeň objavili v Michalovciach

Zároveň uvádza, že na sledovanie mutácií je najspoľahlivejšie sekvenovanie. "Medzi sviatkami Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva v spolupráci so Zdravými regiónmi poskytli Biomedicínskemu centru SAV prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu B.1.1.7.," zdôraznilo NCZI.

 

Ako dodáva, už v prvých vzorkách z okresu Michalovce tím virológa Borisa Klempu v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského identifikoval tzv. anglický kmeň

 

Na túto skutočnosť zareagovali aj Regionálne úrady verejného zdravotníctva, ktoré monitorujú všetkých cestujúcich z Veľkej Británie. Zameriavajú sa predovšetkým na dodržiavanie karantény a následného testovania ma COVID-19 na území Slovenskej republiky.

 

img

 

Čo sa zatiaľ podarilo zistiť o "anglickom" kmeni?
Ako uvádza NCZI, zmutovaný koronavírus má o 70% vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, pričom u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko plánuje hľadať novú mutáciu koronavírusu z pozitívnych vzoriek PCR testov


"Z dostupných údajov vyplýva, že šírenie nového variantu vírusu je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia v porovnaní s pôvodným vírusom ostávajú nezmenené," upozorňuje NCZI. 

 

 

V súčasnosti nie sú dôkazy o tom, že by nový variant vírusu zmenil protilátkovú odpoveď alebo účinnosť vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

 

Testy odhalia aj prítomnosť zmutovaného vírusu

Testy, ktoré majú odhaliť prítomnosť koronavírusu a ktoré sú používané na Slovensku by mali odhaliť nakazené osoby aj so zmutovaným vírusom. 

"Pri novom variante vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov, pri ktorých sa používa ako cieľový gén S-gén. Na základe Štandardného postupu pre mikrobiologickú diagnostiku pri suspektnej infekcii vírusom SARS-CoV2 pre laboratóriá klinickej mikrobiológie v Slovenskej republike by sa v našich laboratóriách mala diagnostika SARS-CoV-2 zameriavať na cieľové gény E-gén a RdRp-gén," píše NCZI. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Pôvod COVID-19 je stále zahalený rúškom tajomstva. Čína ešte nedala povolenie na jeho preskúmanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies