Na Slovensku opäť hniezdi vzácny sokol kobcovitý

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 8:45 • 2 min
Na Slovensku opäť hniezdi vzácny sokol kobcovitý

TRNAVA - Po desiatkach rokov sa v okolí Trnavy opäť objavil kriticky ohrozený sokol kobcovitý (červenonohý).

slovakia

left justify in out

Potvrdili odborníci z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

 

Sokol kobcovitý v oblasti Trnavy hniezdil podľa oficiálnych záznamov naposledy pred štyridsiatimi rokmi. Od roku 2013 jeho hniezda zaznamenali len v jedinej lokalite v rámci našej krajiny, no teraz sa situácia veľmi pozitívne mení!

 

img

 

Sokol kobcovitý je kriticky ohrozeným druhom, ktorý v posledných desaťročiach z našej prírody vymizol. V minulosti bol napriek tomu relatívne bežným dravcov najmä v oblasti juhozápadného a juhovýchodného Slovenska. Odborníci postupné redukovanie populácie pripisujú dramatickým zmenám v rámci poľnohospodárstva, ale aj požívaniu chémie. „Napokon v roku 2012, už na Slovensku nebol zistený ani jediný hniezdiaci pár. Vďaka rôznym projektom, sponzorom a aktívnej práci sme dokázali zlepšiť hniezdne i potravné podmienky na piatich historických lokalitách. Na jednej z nich sa podarilo populáciu zachovať a počet párov postupne rastie. Výsledky aktuálnej sezóny budú známe čoskoro, vyzerá to zatiaľ veľmi pozitívne,“ povedal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

img


 

V okolí Trnavy tento druh hniezdil naposledy v 70-tych rokoch. Hoci sa tu z času na čas vyskytol aj neskôr, nikdy sa mu v danej lokalite nepodarilo zahniezdiť. Stalo sa tak až teraz, po štyroch dekádach. „Tento rok sa im to konečne podarilo. V hniezde, ktoré postavila straka obyčajná, vychovávajú tri mláďatká. Ide tak o prvé preukázané úspešné hniezdenie v tomto území po vyše 40 rokoch. O výskyte nás informovali miestni ľudia, s ktorými spolupracujeme,“ dodal Chavko.

 

img

 

Odborníci si návrat sokola kobcovitého vysvetľujú tým, že sa v oblasti nachádza dostatočné množstvo pre nich vhodnej potravy – hraboša poľného. Práve táto situácia sa zrejme podpisuje pod väčší počet hniezdiachich párov dravcov na našom území.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona