Belgicko predĺži prevádzku jadrových elektrární o desať rokov

NETKY.SK • 20 Marec 2022, 11:00 • 2 min
Belgicko predĺži prevádzku jadrových elektrární o desať rokov

BRUSEL – Belgický premiér Alexander De Croo v piatok vyhlásil, že jeho krajina bude využívať jadrovú energiu o desať rokov dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Oznámenie súvisí s obavami zo závislosti na ruských energiách. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Pôvodný plán počítal s tým, že obidve belgické jadrové elektrárne zostanú v prevádzke do roku 2025. Predĺženie prevádzkového času teraz musí byť prerokované s prevádzkovateľom elektrární. Podľa DPA by si spoločnosť mohla za opätovné prerokovanie dohody o odstavení reaktorov pýtať nemalú sumu.

 

De Croo však poznamenal, že plány vlády presahujú rámec predĺženia prevádzky jadrových elektrární, keďže majú zahŕňať aj plán na zvýšenie množstva obnoviteľných zdrojov energie. Podľa ministerky energetiky Tinne Van der Straetenovej by malo Belgicko do roku 2030 získavať 30 percent energie z obnoviteľných zdrojov, zatiaľ čo spotrebu ropy a plynu by malo zredukovať o 15 percent.

 

img

 

Belgická vláda v roku 2003 schválila odstavenie jadrových elektrární, ale krajina sa odvtedy od tohto zdroja nikdy úplne neodpojila. Viac ako polovica elektriny spotrebovanej v roku 2021 v Belgicku bola vyrobená z jadrovej energie.

 

Možno vás zaujme: V Turecku otvorili najdlhší visutý most na svete



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies