Zomrel legendárny jazdec F1 Niki Lauda

NETKY.SK • 21 Máj 2019, 6:20 • 2 min
Zomrel legendárny jazdec F1 Niki Lauda

VIEDEŇ - trojnásobný svetový šampión Formule 1 Niki Lauda včera podľahol svojim zdravotným komplikáciám a vo veku 70 rokov opustil tento svet.

slovakia

left justify in out

"S hlbokým smútkom oznamujeme, že náš milovaný Niki zomrel v pondelok pokojne so svojou rodinou po boku," uviedla v oficiálnom vyhlásení jeho rodina.

 

O Laudovi bolo známe, že počas leta minulého roka sa podrobil ťažkej operácii, transplantovali mu pľúca. Tento rok v januári bol hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti kvôli ťažkému zápalu pľúc. Nie je však bezprostredne známe, aké zdravotné komplikácie konkrétne ho trápili posledné dni.

 

img

 

Niki Lauda, celým menom Andreas Nikolaus Lauda, sa narodil 22. februára 1949 vo Viedni. Pochádzal z dobre situovanej rodiny, ktorá očakávala, že sa bude venovať dobre rozbehnutému rodinnému podnikaniu. Boli preto pomerne sklamaní, keď im automobilový talent predostrel svoje ambície pretekať.

 

Nezabudnuteľný jazdec F1 získal titul majstra sveta Formule 1 v rokoch 1975, 1977 a 1984. Na okruhoch získal v období rokov 1974-1985 celkovo 25 prvenstiev v rôznych veľkých cenách, od USA cez Brazíliu až po JAR. Triumfoval aj na prestížnych európskych okruhoch v monackom Monte Carle, talianskej Monze, nemeckom Hockenheime alebo britkom Brands Hatch. Viac ako 50-krát sa umiestnil na stupňoch víťazov.

 

Jeho hviezdna kariéra bola však okrem víťazstiev poznačená aj ťažkou haváriou, ktorá sa odohrala na nemeckom okruhu Nürburgring v roku 1976. Lauda ju prežil s ťažkými zraneniami, ktoré ho raz a navždy poznačili. Utrpel vážne popáleniny tváre.

 

img

 

Po svojej jazdeckej kariére sa však venoval aj podnikaniu, vlastnil leteckú spoločnosť, lietadla ktorej z času na čas aj sám pilotoval.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona