Na Slovensku objavili vzácne archeologické nálezy staré 5 000 rokov

NETKY.SK • 24 Január 2022, 15:24 • 2 min
Na Slovensku objavili vzácne archeologické nálezy staré 5 000 rokov

BRATISLAVA - Predmety ukrývala jaskyňa na severnom Slovensku, ktorú objavili len nedávno. Okrem iného našli nepoškodené nádoby badenskej kultúry. TASR o tom v pondelok informovali z tlačového oddelenia ministerstva životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Pracovníci Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva našli na skalnej terase vo vápencovom masíve viacero jaskýň. Podarilo sa im to počas prechádzky v lese. Archeologické nálezy vydala najmenej prístupná jaskyňa.

 

img

 

Súčasťou objavu sú aj ľudské pozostatky a množstvo zvieracích kostí. „Podľa odborníkov pochádzajú z obdobia 3 000 rokov pred Kristom. Pri následnom archeologickom prieskume odkryli aj rôzne predmety,“ uviedlo ministerstvo s tým, že jeho obsah a vek je v súčasnosti predmetom skúmania.

 

Prečítajte si tiež: Ľudia môžu požiadať o vyhlásenie stromu za chránený

 

Výskum bude podľa envirorezortu pokračovať. Pamiatkari, archeológovia a antropológovia majú za úlohu zistiť funkciu nájdených predmetov a nájsť odpovede na to, aké obrady sa odohrávali v týchto jaskynných priestoroch.

 

img

 

Územie Slovenska je mimoriadne bohaté na krasové javy a jaskyne. Z vyše 7 000 jaskýň sa v mnohých nachádzajú stopy po pobyte človeka od staršej doby kamennej až do novoveku. „Či teraz objavená jaskyňa patrí k tzv. pohrebným jaskyniam alebo sa tu odohrávali iné rituály, ukážu až výsledky výskumu,“ dodali z tlačového oddelenia.

 

Možno vás zaujme: Na Slovensku vznikne nová prírodná rezervácia




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies