Na Slovensku je etablovaných približne 1600 rakúskych firiem

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:26 • 2 min
Na Slovensku je etablovaných približne 1600 rakúskych firiem

Na Slovensku je etablovaných približne 1600 rakúskych firiem

slovakia

left justify in out

img

Rakúsko je podľa informácií šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) Juraja Miškova na Slovensku 3. najväčším investorom.
"Rakúsko bolo 2. najväčším investorom na Slovensku. V roku 2009 zostalo Rakúsko síce v prvej trojke, pokleslo však na tretie miesto. Pokles investícií nielen z celého sveta, ale aj z Rakúska bol citeľný," uviedol v piatok (12.11.) na diskusnom podujatí Slovensko-rakúskej obchodnej komory (SROK) Miškov.
"V súčasnosti je na Slovensku etablovaných približne 1600 rakúskych, prevažne malých a stredných firiem, s rôznou mierou kapitálovej účasti," informoval. Investície rakúskych investorov sa podľa neho zameriavajú do rôznych odvetví, ale najmä do strojárskeho, elektrotechnického, sklárskeho a obuvníckeho priemyslu.
Investície Slovákov v Rakúsku sú podľa ministra nepomerne menšie. "Nemáme totiž dostatok kapitálovo silných firiem, ktoré by expandovali na zahraničné trhy," myslí si Miškov.
"Rakúsko je dlhodobo našim najbližším partnerom, aj hospodársky aj politicky. Máme spoločnú históriu, jednoducho k Rakúsku máme veľmi blízko. Rakúšania nás často podporovali, či už v našich prointegračných snahách alebo v oblasti hospodárskej politiky," zdôraznil.
Rakúšania patria v SR podľa Miškova k najstabilnejším a najväčším investorom. Na Slovensku pôsobia z Rakúska nielen veľkí investori, ako napríklad banky. "Rakúskymi investíciami číslo jeden u nás sú ale práve malí a strední investori," konštatoval.
"Toto by sme napríklad veľmi radi dosiahli aj od investorov z Nemecka. Veľmi rád by som dosiahol, aby na Slovensku investovali menšie a stredné nemecké podniky, nielen tí giganti. Pripravujeme preto začiatkom budúceho roka investičnú road-show po Nemecku, ktorej cieľom bude dotiahnuť do SR aj menších investorov," dodal šéf rezortu hospodárstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies