Parkovné v centrálnej mestskej zóne v Prievidzi sa zvýši

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 16:30 • 2 min
Parkovné v centrálnej mestskej zóne v Prievidzi sa zvýši

PRIEVIDZA - Vodiči zaplatia za parkovanie v centrálnej mestskej parkovacej zóne (CMPZ) viac. Ceny parkovného sa zvýšia o 100 % pri platbe prostredníctvom aplikácie i SMS správy za prvú hodinu, vyššia bude cena i pri ďalších hodinách.

slovakia

left justify in out

Príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok. Platiť začne v auguste. Za prvú hodinu parkovania cez aplikáciu zaplatia vodiči 0,50 eura namiesto 0,25 eura a pri platbe cez SMS 0,60 eura namiesto 0,30 eura. Pri každej ďalšej hodine vzrastie cena parkovného z 0,70 eura na jedno euro. Ceny rezidentských kariet zostali nezmenené. "Ceny parkovného sa neupravovali viac ako desať rokov, rastú náklady so správou a celkovo ekonomická situácia mesta sa nejako vyvíja a my musíme na to reagovať," uviedla primátorka Katarína Macháčková.

 

Príjmy z podielovej dane podľa nej stále nedosahujú očakávania, treba sa preto pozrieť na to, kde si mesto príjem zabezpečí a jedna z možností bolo riešiť samotné ceny parkovania. Navýšenie cien kritizoval mestský poslanec Branislav Gigac, podľa ktorého cieľom regulácie statickej dopravy nie je vyberať peniaze, ale regulovať dopravu. "To máme v súčasnosti v meste vyhodnotené tak, že to postačuje. Nie je dôvod zvyšovať súčasné poplatky. Ak chceme šetriť a hľadať ďalšie finančné zdroje, poďme ich hľadať inde. Regulácia statickej dopravy v Prievidzi je v súčasnosti dostatočná," podotkol Gigac.

 

Ceny označila primátorka za symbolické, napriek navýšeniu ho majú porovnateľné mestá podľa nej vyššie a parkovné v Prievidzi patrí k najlacnejším na Slovensku. "Ide o racionálne opatrenie, musíme reagovať na súčasnú dobu a bolo by veľmi nezodpovedné, keby sme si nevšímali, v akej situácii mesto je," dodala Macháčková. VZN reflektuje i na počet parkovacích miest v CMPZ, ktorý sa navýšil z 355 na 385. Zavádza sa takisto nová rezidentská karta - abonent. Podmienkou vydania rezidentských kariet bude po novom to, že žiadatelia nesmú mať podlžnosti voči mestu a mestským organizáciám. O kartu budú môcť požiadať i vodiči, ktorí majú ako bydlisko zapísané mesto bez uvedenia konkrétnej adresy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies