Na Slovensko po prvýkrát prišiel islandský minister

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 14:17 • 2 min
Na Slovensko po prvýkrát prišiel islandský minister

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes prijal v Bratislave islandského rezortného kolegu Gunnara Bragi Sveinssona.

slovakia

left justify in out

Ako informuje tlačový odbor MZV, Lajčákov islandský minister prišiel na Slovensko ako vôbec prvý minister zahraničných vecí Islandu. Bilaterálne stretnutie sa uskutočnilo pred ministerskou schôdzkou krajín strednej a severnej Európy, ktorá sa začne dnes podvečer vo Vysokých Tatrách.

 

Ministri diskutovali o vývoji v oboch krajinách s akcentom na obojstrannú snahu o zdynamizovanie a rozšírenie spolupráce. Vzhľadom na dobrý politický dialóg a spoločné hodnotové základy Slovenska a Islandu pozornosť sústredili najmä na možnosti posilnenia kontaktov v ekonomickej a akademickej oblasti. Island je pre Slovensko zaujímavý aj z hľadiska možných spoločných projektov v oblasti vedy a výskumu, inovácií a využívania geotermálnej energie. 

 

Podľa ministerstva v súčasnosti existuje tesná spolupráca v oblasti vzdelávania v podobe výmenných pobytov študentov medicíny. Na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine študuje približne 90 islandských študentov, na Univerzite veterinárnej medicíny a farmácie v Košiciach traja, pričom ich počty sa z roka na rok zvyšujú. Lajčák sa so Sveinssonom dotkol aj otázok spolupráce Islandu s Európskou úniou, s ktorou Island donedávna rokoval o vstupe. Po posledných parlamentných voľbách však krajina vyjednávania zastavila a v súčasnosti o členstvo nemá záujem, hoci vzťahy s EÚ a jej členskými krajinami považuje za prioritné. 

 

Lajčák ocenil príspevok Islandu do takzvaných Severských fondov, z ktorých sa financujú projekty v novších členských krajinách EÚ, vrátane Slovenska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies