Pri pobreží Nórska sa objavila veľryba s postrojom prispôsobeným na kameru alebo zbraň

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 12:09 • 2 min
Pri pobreží Nórska sa objavila veľryba s postrojom prispôsobeným na kameru alebo zbraň

OSLO - Experti sú názoru, že v nórskych vodách sa objavila veľryba, ktorá má za sebou výcvik ruského námorníctva.

slovakia

left justify in out

V blízkosti nórskej osady Inga sa objavila počas minulého týždňa veľryba, ktorá plávala v blízkosti rybárskych lodí so zvláštnym postrojom. Nórska spravodajská spoločnosť NRK citovala rybára Joara Hestena, ktorý spresnil, že bieluha sa priblížila k lodiam, ktorých posádky si pri tom všimli, že má na sebe "nejaký postroj." Vo vnútri postroja, ktorý z veľryby sňali, sa našiel nápis "Zariadenie Petrohradu". 

 

 

Tesný postroj na tele veľryby bol prispôsobený pre kameru alebo zbraň. V Nórsku to medzi odborníkmi vyvolalo domnienku, že zviera prešlo špeciálnym ruským výcvikom. Rybár Hesten ešte spresnil, "že bieluha bola veľmi krotká a zdalo sa, že je zvyknutá na ľudí."

 

Podľa morského biológa Martina Biuwa z nórskeho Inštitútu pre morský výskumu "ak táto veľryba pochádza z Ruska - a je veľký dôvod myslieť si to -," označkovalo ju ruské námorníctvo, lebo vedci to takýmto spôsobom nerobia.

 

img

 

Denník The Guardian pripomenul, že v 80. rokoch v Sovietskom zväze existoval program na výcvik delfínov pre vojenské účely, pričom sa využívalo ich ostré videnie, schopnosť nenápadnej plavby a dobrá pamäť. Tento program výcviku cicavcov sa uzavrel v 90. rokoch. Podľa správ ruskej televízie Zvezda, ktorá patrí do vlastníctva ministerstva obrany, sa v roku 2017 ruské námorníctvo medzičasom vrátilo k výcviku veľrýb, tuleňov a delfínov.

 

img

 

The Guardian dodal, že murmanský výskumný ústav morskej biológie dospel k záveru, že delfíny a tulene sú oveľa lepšie prispôsobené na výcvik v arktickom prostredí ako veľryby. Okrem toho, že tieto najväčšie cicavce sú citlivé na chlad, v porovnaní s tuleňmi a delfínmi si ťažšie zapamätajú slovné povely.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies