Vláda schválila novelu zákona o odpadoch, na čo sa zameriava?

NETKY.SK • 16 September 2020, 14:54 • 2 min
Vláda schválila novelu zákona o odpadoch, na čo sa zameriava?

BRATISLAVA - Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly budú musieť po vypovedaní zmluvy s obcou zabezpečiť zber odpadu, až kým obec neuzatvorí zmluvu s inou organizáciou.

slovakia

left justify in out

Parlament má o nej rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Začiatok zavedenia zálohovania sa vďaka novele posunul späť na pôvodný termín 1. január 2022.

 

Okamžité vypovedanie nebude možné

Novela zákona o odpadoch má riešiť aplikačné problémy, ktoré vyplývajú z rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Zaviesť by sa mala aj povinnosť uhradiť náklady za zabezpečenie triedeného zberu a následné zhodnotenie odpadu v minimálne ustanovenej výške. Novela sa má týkať tiež prevencie pred opakovaním sa situácií výpovedí OZV s množstvom obcí.

 

img

 

Výrobca bude musieť zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov ukončiť tak, aby bolo zachované obdobie dvoch rokov. Ministerstvo životného prostredia má na svojom webovom sídle zverejniť údaje potrebné na výpočet trhového podielu organizácie zodpovednosti výrobcov pre obaly na nasledujúci rok do 15. novembra.

 

Zálohovanie už o dva roky 

Envirorezort vrátil pôvodný termín štartu zálohovania PET fliaš a hliníkových obalov. Termín bol oddialený pre obavu z dôsledkov pandémie nového koronavírusu na 1. január 2023. Teraz sa posunul späť na 1. január 2022.

 

img

 

Budaj o pripravovanom systéme 

Zmena nastane aj pri spustení digitálnej evidencie odpadov prostredníctvom Informačného systému odpadového hospodárstva. "Systém, ktorý schválila bývalá vláda, nie je použiteľný, pretože zanedbal integráciu rezortných informačných systémov," uviedol envirorezort. Získaný čas chce minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) využiť na skvalitnenie celého projektu.

 

img

 

Novela zákona o odpadoch neurčuje ani žiadne nové poplatky, pripomína ministerstvo. Tie však budú predmetom iných rokovaní. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. októbra 2020.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies