Na rozšírenie kapacít materských škôlok pôjdu milióny eur. Tie bratislavské však môžu na peniaze zabudnúť!

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 07:58 • 2 min
Na rozšírenie kapacít materských škôlok pôjdu milióny eur. Tie bratislavské však môžu na peniaze zabudnúť!

BRATISLAVA – Na rozšírenie kapacity či modernizáciu materských škôl bude z výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vyčlenených 13 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Informovala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu po včerajšom rokovaní vlády.

 

Bratislava opäť zostala mimo

Dodala, že výzvu vyhlásia o pár dní a bude určená pre verejné, súkromné aj cirkevné materské školy. Zapojiť sa môžu všetky kraje okrem Bratislavského.

 

Európske zdroje, ktoré tvoria 85 percent z celkových plánovaných finančných príspevkov, doplnia peniaze zo štátneho rozpočtu.

Peniaze môžu žiadatelia využiť na výstavbu, rozšírenie kapacít materských škôl, ale aj na stavebno-technické úpravy budov pre potreby materských škôl či obnovu detských ihrísk a areálu. 

 

Navyšovanie kapacít

V prípade rozšírenia kapacít materskej školy dostane jedno miesto maximálne 8950 eur. Na projekty zlepšujúce existujúce kapacity materských škôl vedia žiadatelia získať príspevok najviac vo výške 2900 eur na jedno dieťa.

„S nedostatkom miest v škôlkach bojujú mnohé mestá a obce. Je to vážny problém, ktorý dolieha na rodičov detí v predškolskom veku. Ak sa im nepodarí umiestniť deti v materskej škole, ktorých zriaďovateľom je mestská časť alebo obec, musia hľadať alternatívne a neraz aj finančne náročnejšie riešenia,“ objasnila Remišová.

 

Od septembra budú mať rodičia problém

Nedostatok miest v materských školách je dlhodobý problém pre množstvo mladých rodín. Pripomenula, že od školského roka 2021/2022 budú musieť na základe zákona do materských škôl nastúpiť deti vo veku päť rokov.

 

Toto opatrenie podľa nej obmedzí možnosti prijímať mladšie deti, a preto je budovanie kapacít škôlok o to viac dôležité. Vicepremiérka plánuje v podpore predškolských zariadení v regiónoch naďalej pokračovať.

Ministerstvo priblížilo, že v aktuálnom programovom období sa doteraz z IROP na podporu zvyšovania kapacít materských škôl vyčlenilo pre 269 zariadení vo všetkých krajoch takmer 65 miliónov eur.

 

Z peňazí vzniklo 7628 nových miest pre deti v materských školách. „Až 95 percent úspešných žiadateľov tvorili materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, nasledujú cirkevné a súkromné škôlky,“ uviedlo.
 

Prečítajte si tiež: Dostať dieťa do škôlky v nasledujúcom školskom roku bude ešte náročnejšie, nie je dostatok miest



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies