Dostať dieťa do škôlky v nasledujúcom školskom roku bude ešte náročnejšie, nie je dostatok miest

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 12:12 • 2 min
Dostať dieťa do škôlky v nasledujúcom školskom roku bude ešte náročnejšie, nie je dostatok miest

BRATISLAVA – Problém dostať deti do niektorej z bratislavských škôlok bude ešte väčší ako doteraz. Dôvodom je prijatý zákon o povinnej predškolskej dochádzke.

slovakia

left justify in out

Na nedostatok miest v bratislavských predškolských zariadeniach upozornil starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren.

 

Záujem rastie, kapacita škôlok nestačí

Ako napísal v úvode príspevku, problém s prijímaním detí do škôlok je každoročný problém. Tento rok sa však situácia ešte zhorší.

 

Podľa neho za to môže nedotiahnutý zákon o povinnej predškolskej dochádzke. Záujem rodičov je obrovský, kapacita však obmedzená.

 

„Aj keď sme napríklad u nás v Ružinove začali miesta v škôlkach budovať tempom vyše 100 nových miest ročne, stále sme aj vlani mali desiatky ružinovských detí starších ako 3 roky, ktoré sme prijať nemohli (a stovky ďalších - mladších ako 3 roky alebo mimoružinovských),“ priblížil situáciu Chren.

 

Upozornil aj na druhý problém, ktorým je, že „mnohé súkromné škôlky zatiaľ nie sú v sieti ani v registri, a preto sa aj predškoláci z nich musia prehlásiť do našich škôlok - a zas uberú miesta mladším deťom,“ skonštatoval starosta.

 

Deti Bratislavčanov sa do škôlky nedostanú

Najväčším problémom je, že predškolské zariadenia sú povinné prijať všetky deti, ktoré rodičia prihlásia a to bez ohľadu na to, či sú z Ružinova, Vrakune, Bernolákova alebo z Hornej Dolnej.

 

„Ak by toto zostalo platné, kľudne sa môže stať, že všetky škôlky v Bratislave tento rok obsadia predškoláci mimobratislavčanov, ktorí u nás len pracujú, a pre mladšie deti z Bratislavy zostane len minimum miest,“ napísal Chren v príspevku.

 

Dodal, že o probléme už intenzívne rokuje s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom s cieľom nájsť nejaké riešenie ako túto situáciu vyriešiť.  

 

Nová škôlka stojí milión eur

Tiež uviedol, že za posledné roky sa im podarilo vytvoriť 100 nových miest ročne, problémom je však obmedzený rozpočet.

 

„Každá nová škôlka stojí milión až dva. A každé dieťa v škôlke potom znamená pre Ružinov 2800 eur nákladov ročne, na ktoré štát neprispieva. Musíme ich hradiť z našich všeobecných príjmov. Z daní, ktoré zaplatíte vy, ktorí tu žijete a platíte dane. Vieme pridávať tých asi sto nových miest ročne, ale naozaj len ťažko by sme vedeli toto tempo zrýchliť - kvôli nedostatku priestorov i veľkým nákladom,“ opísal nepriaznivú situáciu Chren, ktorý apeluje na zmenu zákona.

 

„Pred vyše rokom sme zaviedli bodovací systém, preto prednostne prijímame ružinovské deti, a preto potrebujeme, aby sa zákon zmenil tak, že aj predškolákov musíme prednostne prijímať, len ak sú Ružinovčania - a nie z daní Ružinovčanov dotovať obyvateľov okolitých obcí,“ uzavrel Chren.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies