VIDEO: Smer-SD chce finančne pomôcť každej domácnosti. Akú sumu navrhuje?

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 15:35 • 2 min
VIDEO: Smer-SD chce finančne pomôcť každej domácnosti. Akú sumu navrhuje?

BRATISLAVA - Strana Smer-SD podporuje už ohlásené zhromaždenia odborárov a plánuje organizovať viacero vlastných protestných podujatí.

slovakia

left justify in out

Opozičná strana Smer-SD navrhuje vyplatiť 1 500 eur každej domácnosti ako pomoc na zvládnutie extrémneho zdražovania. Peniaze chce nájsť zdanením monopolov a opätovným zavedením bankového odvodu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval jej predseda Robert Fico. Príspevok vo výške 100 eur, ktorý plánuje vyplatiť najohrozenejším skupinám rezort práce, sociálnych vecí a rodiny, označil za nedostatočný.

 

 

Príspevok by podľa neho mali dostať všetky domácnosti. „Je to suma, ktorá by mala pokryť všetky náklady, ktoré sú spojené so zdražovaním a s ďalšími rizikami, ktoré prídu po zavedení sankcií voči Ruskej federácii,“ povedal.

 

Prečítajte si tiež: Irena Bihariová končí! Progresívne Slovensko bude mať nového predsedu

 

Na vyplatenie takéhoto príspevku by bolo treba viac ako 1,9 miliardy eur. Táto suma je však podľa Fica nižšia ako pomoc Slovenska Ukrajine. „Ponúkame vláde Slovenskej republiky aj to, že ak by boli takéto návrhy predložené v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu, my ich podporíme,“ sľúbil Fico.

 

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický osobitne upozornil na dôchodcovskú infláciu. Tá prekračuje priemernú infláciu a z priemerného dôchodku seniorom ročne odkrojí viac ako 600 eur.

 

img

Ladislav Kamenický

 

V porovnaní napríklad s Českou republikou je na Slovensku priemerný dôchodok o 130 eur nižší a zatiaľ čo valorizácia dôchodkov na Slovensku dosiahla v tomto roku 1,3 %, čo je priemerne 6 eur, v Česku valorizácia dosiahla 33 eur a v júni plánujú naši západní susedia mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o ďalších 42 eur. 

 

Rekordná medziročná inflácia, ktorá v marci prekročila 10 %, znehodnocuje úspory, ale aj reálne príjmy zamestnancov i dôchodcov. 

 

Predseda Smeru-SD varoval pred možnými sociálnymi nepokojmi, pokiaľ vláda nepristúpi k plošnej podpore obyvateľov.

 

Možno vás zaujme: Nemecká firma plánuje investíciu za milióny eur. Slovákom ponúkne desiatky pracovných miest

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies