Na procese so skupinou sýkorovcov vypovedal ich „externista“

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 14:47 • 2 min
Na procese so skupinou sýkorovcov vypovedal ich „externista“

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom odsúdeného Igora Lavrinčíka ako svedka pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel. Lavrinčík, ktorý po dohode s prokurátorom prijal trest odňatia slobody na 23 rokov, nebol členom sýkorovcov, ale ich akýmsi „externým spolupracovníkom“.

slovakia

left justify in out

Uviedol, že bol dobrým kamarátom šéfa Róberta Lališa a poznal aj nebohého Miroslava Sýkoru ako zakladateľa skupiny, aj jednotlivých členov. Spomenul i Mikuláša Černáka, ktorý tiež mal so sýkorovcami dobrý vzťah. Lavrinčík nepatril do skupiny, ale na požiadanie Kýbla zabezpečoval pre nich zbrane, výbušniny a iné náležitosti. Istý čas bol na úteku v Českej republike, kde sa stretával s Kýblom, Petrom Havasim, ale aj černákovcom Milošom Kaštanom, ktorý tiež unikal pred políciou. Kaštan oslovil sýkorovcov, aby odstránili černákovca Miloša Piliara, ktorý sa stal pre skupinu nepohodlným, lebo „veľa vedel“. Lavrinčík uviedol, že Piliar mal na starosti iba menej významné činnosti, podieľal sa napríklad na podpálení skladu topánok, ktorý patril Mikulášovi Černákovi. Opísal, ako bol zavraždený Piliar, zvaný Morák. Najprv ho na chate pri Senci opili, potom do neho naliali chloroforom a nakoniec blízko obce Veľký Grob zakopali. Opísal i činnosť skupiny na zavraždení Alojza Házyho z konkurenčnej skupiny bratov Diničovcov. Zastrelil ho spolu s Alojzom Kromkom zvaným Čistič blízko obce Ivanka pri Dunaji. Za usmrtenie Piliara nedostali nič, podľa neho to bola akási výpomoc. Za Házyho im vyplatil Miloš Kaštan stotisíc korún. Obžalovaný Alojz K. označil svedectvo Lavrinčíka za vymyslený príbeh a kvalifikovanú lož. 


Svedok hovoril tiež o tom, aké postavenie v skupine mal obžalovaný Jozef Roháč, zvaný Potkan, ako sa pripravovali jednotlivé akcie a kto komu podliehal. O vražde podnikateľa Romana Deáka počul, ale nepodieľal sa na nej. Vraj si ju objednať iný podnikateľ, ale motív svedok nepozná. Povedal, že rovnakým spôsobom sa dozvedel o vraždách bratov Diničovcov a Dalera Halečku. 


Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert Lališ alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom Biháry, zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Obžalovaný Jozef Roháč zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní sú prítomní Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal k skutkom podľa obžaloby. Na lavici obžalovaných je aj Ivan Cupper zvaný Vinco a podnikateľ Marek Trajter, ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca je na slobode, pretože z väzby ho prepustil Najvyšší súd SR po tom, ako Ústavný súd SR vyhovel obhajobe, že boli porušené jeho práva. Obžalovaným je i na doživotie odsúdený Alojz Kromka, zvaný Čistič. 


Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bosa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Podľa obžaloby majú na svedomí okrem vraždy Romana Deáka aj vraždy bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka. 


V stredu 18. marca pokračuje pojednávanie výsluchom príslušníka černákovej skupiny Miloša Kaštana. Ten je odsúdený za účasť na dvoch starých mafiánskych vraždách na štrnásť a pol roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies