Britská kráľovná oslavuje 93. narodeniny

NETKY.SK • 21 Apríl 2019, 16:31 • 2 min
Britská kráľovná oslavuje 93. narodeniny

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. dnes oslavuje 93. narodeniny, ktoré pripadli na Veľkonočnú nedeľu. Panovníčka si sviatky pripomenula účasťou na veľkonočnej omši v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor.

slovakia

left justify in out

Okrem ďalších členov a členiek Kráľovskej rodiny ju sprevádzali aj princ William s manželkou Catherine, vojvodkyňou z Cambridgea, a princ Harry. Jeho manželka Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, by mala v najbližších týždňoch priviesť na svet ich prvé dieťa a na omši sa preto nezúčastnila.

Oficiálne oslavy kráľovniných narodenín sa tradične konajú v júni.

Alžbeta II. je najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou. Jej 97-ročný manžel princ Filip, ktorý sa pred časom stiahol z verejného života, sa na bohoslužbe nezúčastnil.

 

obrazok

 

Alžbeta II. je od 6. februára 1952 kráľovná Spojeného kráľovstva a ďalších 17 štátov z windsorskej dynastie.

Podľa dynastického práva nastúpila kráľovná Alžbeta na trón po smrti svojho otca Juraja VI. V deň jeho smrti bola na štátnej návšteve v Keni a Rada trónneho nástupcu ju vyhlásila za kráľovnú. 2. júna 1953 bola korunovaná vo Westminsterskom opátstve.

 

Dňa 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom Spojeného kráľovstva, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku kráľovnú Viktóriu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies