Na Sibíri vznikli záhadné explózie a krátery. Vedci už zistili príčinu!

NETKY.SK • 20 Február 2021, 13:57 • 2 min
Na Sibíri vznikli záhadné explózie a krátery. Vedci už zistili príčinu!

POLÁRNY KRUH - Na Sibíri explodovala zemina a vytvorila obrovské krátery. Doposiaľ nevedeli čo sa stalo.

slovakia

left justify in out

V júli bol na polárnom kruhu oblasti objavený obrovský kráter spôsobený mohutnou explóziou . Bol to už 17. kráter od roku 2013 nachádzajúci sa na odľahlých poloostrovoch Jamal a Gyda v ruskej Arktíde. Portál ledbible.com zverejnil i fotografie.

 

img

 

Vyvrátenie konšpiračných teórií

 

Existuje množstvo teórií o pôvode kráterov. Niektoré špekulovali o rakete z Kremľa a jej testovaní a taktiež o mimozemšťanoch.

Vedci to však zobrali do svojich rúk. Pomocou dronu vytvorili 3D model posledného spozorovaného krátera, ktorý odvodili zo satelitných snímok a ktorý spôsobil výbuch medzi 15. májom a 9. júnom 2020.

 

 

Priebeh akcie

 

Autor štúdie Igor Bogoyavlensky z Výskumného ústavu pre ropu a plyn Ruskej akadémie vied riadil dron a musel ležať na okraji 30 metrov hlbokého krátera a visieť rukami nad okrajom. Dron takmer stratil.

 

Model, ktorý vytvorili, ukazoval dutiny na dne krátera, čo v podstate potvrdilo ich hypotézu o nahromadení metánového plynu v ľadovej dutine a to spôsobilo, že sa na zemi vytvoril kopec, ktorý nakoniec explodoval a zanechal po sebe kráter.

 

img

 

Zvyšujúce sa letné teploty by mohli prinášať viac takých výbuchov

 

Vedci ešte zďaleka nevyriešili túto záhadu, pretože je potrebné dokázať prečo sa metán pod zemou hromadí. Vraj by mohla byť príčinou i zmena podnebia.

Čo by v podstate znamenalo, že permafrost (trvalo zamrznutá pôda) počas leta topí a to umožňuje presakovanie metánu, ktorý je zachytený v pôde.

 

img

 

Potvrdil to i Evgeny Chuvilin, vedúci vedecký pracovník Centra vedy a technológie Skolkovského inštitútu pre obnovu uhľovodíkov v Moskve. „Zmena podnebia má samozrejme vplyv na pravdepodobnosť výskytu kráterov vyfukujúcich plyn v arktickom permafroste.Toto je ročné obdobie s veľkým prílivom slnečnej energie, ktorá spôsobuje topenie snehu a zahrievanie horných vrstiev zeme, čo spôsobuje zmeny ich vlastností a správania,“ povedal pre CNN.

 

 

Nebezpečenstvo

 

Objavené krátery boli doposiaľ nájdené úplnou náhodou, počas letov vrtuľníkom a na veľmi odľahlých miestach. Stále však existuje hrozba pre pôvodné obyvateľstvo a vedci dúfajú, že ďalšie štúdie im umožnia predpovedať nasledovné úniky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona