Na pomoc Maroku vyzbierala Slovenská katolícka charita 40 tisíc eur

NETKY.SK • 26 September 2023, 09:18 • 2 min
Na pomoc Maroku vyzbierala Slovenská katolícka  charita  40 tisíc eur

Slovenská katolícka charita neostala ľahostajná voči následkom zemetrasenia v Maroku a krátko po nešťastí spustila zbierku na pomoc tamojším obyvateľom. Momentálne je najdôležitejšie pre nich zabezpečiť vhodné ubytovanie pred blížiacou sa zimou.

slovakia

left justify in out

Aj slovenskí veriaci sledujú situáciu, ktorá nastala po zemetrasení v Maroku a nie sú im ľahostajné osudy ľudí. 

Charita vozí ľuďom najmä základnú humanitárnu pomoc, ktorú tvorí voda, jedlo, lieky, oblečenie či prikrývky. Balíky prepravujú na nákladných autách, a to aj do horských a ťažko dostupných oblastí.
Monitorovanie situácie a potrieb ľudí po zemetrasení je jednoduchšie v krajine vďaka lokálnym združeniam, takzvaným asociáciám, ktoré vznikli ešte v 90-tych rokoch na pomoc núdznym. „Po zemetrasení dokázali rýchlo vytvoriť zoznamy s údajmi o každej rodine postihnutej  katastrofou, vďaka čomu môže byť aj naša pomoc oveľa adresnejšia,“ vysvetľuje Dominika Šimonffyová z SKCH. Do podpory núdznym sa pritom zapájajú aj miestni. „Maročania sa riadia heslom  –  mať málo je stále viac ako nemať nič. Predstaviteľ miestnej asociácie v dedine Moulay Brahim, čo je asi hodinu cesty od Marrákeša, prišiel sám o svoj dom, no čas trávi riadením pomoci pre ostatných obyvateľov. Zo 4 500 obyvateľov, ktorí tam žili, sa väčšina ocitla na ulici. Ľudia však neváhajú a stavajú svojim susedom obydlia, ako sa dá - trámy majú z bambusu a steny z igelitu.“

Zabezpečiť vhodné ubytovanie pred nastávajúcou zimou sa ukazuje pritom ako jedna z najdôležitejších potrieb po zemetrasení. Tamojšia vláda síce pre ľudí zabezpečila prístrešky v podobe stanov, je ich však málo a zrejme v nich nebude možné prečkať zimu, ktorá je v horských častiach Maroka mimoriadne chladná. „Musíme preto reagovať rýchlo, už o mesiac nebude možné prežiť v takýchto provizórnych podmienkach,“ vysvetľuje Jean Philippe Gauthier z Charity Rabat, s ktorou spolupracuje aj Slovenská katolícka charita.
Riešením sú menšie rodinné stany, do ktorých sa dá priviesť elektrina a kúrenie. Momentálne v jednom stane prebýva okolo dvadsať ľudí. Do vlastných domov, ktoré sú po zemetrasení poškodené, sa ľudia nemôžu zatiaľ vrátiť. Hrozí, že by sa v prípade ďalších otrasov, mohli úplne zrútiť. Spamätanie sa zo zemetrasenia a vybudovanie normálneho života zaberie v Maroku roky. Aj vďaka štedrosti darcov, ktorí prispeli do zbierky Slovenskej katolíckej charity, im však už teraz môžeme zabezpečiť multifunkčné stany, zimné oblečenie a hygienické balíky, a to v hodnote 40-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS Slovenská katolícka charita, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies