Znovuzvolená premiérka Nového Zélandu Ardernová sľúbila sformovanie novej vlády do troch týždňov

NETKY.SK • 18 Október 2020, 09:51 • 2 min
Znovuzvolená premiérka Nového Zélandu Ardernová sľúbila sformovanie novej vlády do troch týždňov

WELLINGTON - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, ktorá po historickom úspechu svojej strany Strana práce v sobotňajších parlamentných voľbách v nedeľu vyhlásila, že novú vláda sformuje do troch týždňov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Ardernová zatiaľ nespresnila, či bude jej stredoľavá strana vládnuť sama alebo vytvorí koalíciu. Strana práce sa stala prvou stranou v krajine od roku 1996, keď Nový Zéland prijal pomerný volebný systém, ktorá môže vládnuť sama.

 

img

 

Premiérka môže vládnuť sama

"Aj keď to potrvá ešte tri týždne, pokým budeme mať konečný výsledok, moje očakávania sú, že na vytvorení vlády budeme pracovať v rámci tohto časového rámca," povedala Ardernová.

 

Strana práce získala podporu 49,1 percenta voličských hlasov, čo predstavuje 64 zo 120 kresiel v novozélandskom jednokomorovom parlamente.

 

Posledné tri roky tvorila strana vládnucu koalíciu so Stranou zelených a nacionalistickou stranou Nový Zéland (NZF).

 

Hoci už Ardernovej strana nemusí vstúpiť do ďalšej koalície, sformovanie vládnej koalicie však patrí medzi zaužívanú prax na Novom Zélande. 

 

img

 

"Bola som tvorkyňou konsenzu, ale musím pracovať aj s mandátom, ktorý Strana práce dostala," poznamenala Ardernová.

 

 

Rokovania sa rozbehnú už v najbližších dňoch

"(Strane) zelených som povedala, že s nimi bude rokovať budúci týždeň," uviedla. "V tomto momente nechcem robiť žiadne závery," dodala. Tí si získali 7,6 % podporu voličov. 

 

 

Odporci prisťahovalectva sa ocitli mimo parlamentu

Naopak protiprisťahovalecká NZF vicepremiéra Winstona Petersa sa do parlamentu nedostala, získala iba 2,7 percentnú podporu, pričom strana tak prišla o všetkých deväť kresiel, ktoré si vybojovala v predchádzajúcich voľbách.

 

Hlavná opozičná Národná strana Nového Zélandu Judith Collinsovej utrpela vo voľbách obrovskú porážku. Aj napriek tomu, že získala 26,8 percentnú podporu voličov, čo im zabezpečilo 35 kresiel v parlamente, ide však o najhorší výsledok za takmer dve dekády

 

img

 

Voliči sa tak postavili za progresívnu a demokratickú vládu Ardernovej.  sa zasadzuje za práva žien, sociálnu spravodlivosť či multilateralizmus.

 

Novozélanďania takisto ocenili jej kroky na základe ktorých, sa krajine podarilo zvládnuť pandémiu nového koronavíru. Na Novom Zélande zaznamenali totiž od vypuknutia nákazy len 25 úmrtí na ochorenie COVID-19 a zhruba 1500 infikovaných.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nový Zéland zverejnil dátum zistenia prvého prípadu ochorenia Covid-19 v krajine

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies