Na počesť obetí útoku v nákupnom centre bola osvetlená Opera v Sydney

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Na počesť obetí útoku v nákupnom centre bola osvetlená Opera v Sydney

V pondelok 15. apríla vlajky po celej Austrálii viali na pol žrde a ikonická budova Opery v Sydney bola osvetlená čiernou stuhou ako pocta obetiam po masovom útoku nožom, pri ktorom v nákupnom centre Westfield Bondi Junction zahynulo šesť ľudí a mnoho ďalších bolo zranených.

slovakia

left justify in out

Významné pamiatky v Novom Južnom Walese vrátane mosta Sydney Harbor Bridge a budovy kráľovnej Viktórie spustili svoje vlajky na znak smútku. Mnohé ďalšie štáty tiež nasledovali tento príklad a vzdali úctu.

Keď okolo 18:00 miestneho času padol súmrak, na Opere v Sydney sa objavila čierna stuha ako pamiatka na obete. Od pondelka 15. apríla bola oficiálne potvrdená totožnosť všetkých šiestich zosnulých obetí vrátane jednej čínskej občianky, ktorá dokončovala štúdium na univerzite v Sydney.

"Som šokovaný a zarmútený nezmyselným násilím a stratami na životoch, ku ktorým došlo cez víkend v Bondi Junction. Dnes ráno polícia potvrdila, že jednou z obetí, ktoré pri tomto tragickom incidente zomreli, bola aj študentka Univerzity v Sydney," uviedol vo vyhlásení prorektor a rektor Mark Scott a vyjadril úprimnú sústrasť rodine a priateľom študenta.

Zatiaľ čo na Oxford Street neďaleko nákupného centra Westfield Bondi Junction naďalej pribúdali kytice, novým miestom smútku sa stala trávnatá plocha pred štvoruholníkom Univerzity v Sydney.

Štyri z 12 hospitalizovaných obetí boli ošetrené a prepustené, zatiaľ čo osem ďalších vrátane deväťmesačného dieťaťa zostáva v nemocniciach v Sydney. Minister zdravotníctva Nového Južného Walesu Ryan Park sa pre miestne médiá vyjadril, že stav dieťaťa sa posunul "z kritického na vážny".

Prístavnú metropolu, ktorá sa ešte stále spamätáva z pretrvávajúcej bolesti sobotňajšieho besnenia, opäť tvrdo zasiahlo pobodanie, ku ktorému došlo v pondelok 15. apríla okolo 19:00 h miestneho času v kostole vo Wakeley.

Pri incidente boli zranení štyria muži, z ktorých dvoch previezli do nemocnice na ďalšie ošetrenie, uviedol hovorca sanitky NSW Ambulance. Polícia zatkla muža, ktorý incident spôsobil a zároveň potvrdila, že zranené osoby utrpeli zranenia neohrozujúce život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: detiknews
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies