Ako prebieha pandémia v USA, Rusku a v Nemecku?

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 11:10 • 2 min
Ako prebieha pandémia v USA, Rusku a v Nemecku?

V USA je situácia kritická, v Nemecku klesol počet nakazených už štvrtý deň za sebou, v Rusku je viac ako 21-tisíc infikovaných. Ako zvládajú tieto krajiny pandémiu?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

USA

Nový druh koronavírusu si vyžiadal životy už vo všetkých štátoch USA. Stalo sa tak po tom, ako v pondelok prvú obeť ohlásil štát Wyoming. O prvej obeti vo Wyomingu informoval na Twitteri guvernér tohto štátu Mark Gordon s tým, že išlo o muža, ktorý mal aj iné zdravotné ťažkosti.

 

V štáte Wyoming, ktorý sa nachádza na severozápade USA, bolo doteraz potvrdených 270 prípadov ochorenia COVID-19.

Z hľadiska pandémie koronavírusu tak ide o najmenej zasiahnutú oblasť Spojených štátov. Za Wyomingom nasleduje s 272 potvrdenými prípadmi Aljaška.

 

V USA bolo podľa údajov agentúry Reuters celkovo potvrdených viac než 570.000 prípadov tohto infekčného a potenciálne smrtiaceho ochorenia, pričom najviac postihnutým je s takmer 200.000 potvrdenými prípadmi štát New York.

Prvú obeť koronavírusu zaznamenali Spojené štáty ešte 29. februára v štáte Washington na severozápadnom tichomorskom pobreží. Nákaza si odvtedy v USA vyžiadala už takmer 23.000 obetí na životoch.

 

img

 

Nemecko

Počet osôb infikovaných novým koronavírusom sa v Nemecku podľa najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha (RKI) v utorok zvýšil o 2082 na 125.098. Za uplynulých 24 hodín bolo nahlásených 170 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol číslo 2969, uvádza RKI na svojej webovej stránke.

 

Počet nakazených tak klesol už štvrtý deň za sebou - predtým štyri dni po sebe stúpal. V Nemecku sa doteraz uzdravilo 68.200 ľudí. Nemecká ministerka školstva Anja Karliczeková privítala návrh odborníkov z akadémie vied Leopoldina so sídlom v Halle, ktorí v pondelok odporučili, aby postupné uvoľňovanie opatrení, ako napríklad otváranie základných či stredných škôl, sprevádzala povinnosť nosiť ochranné rúško.

 

"Všetky preventívne opatrenia, ako nariadenie dodržiavať odstup a hygienické nariadenia, sa musia aj naďalej prísne dodržiavať. Navyše sa musí na verejnosti nosiť rúško zakrývajúce ústa a nos," povedala Karliczeková. Ministerka dodala, že je nutné, aby bolo na nový koronavírus SARS-CoV-2 testovaných viac ľudí.

 

Za postupné otváranie škôl a škôlok sa vyslovilo aj dvojčlenné vedenie nemeckej strany Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck. Tí napísali členom strany list, ktorý má k dispozícii agentúra DPA. Požadujú v ňom, aby sa do škôl v prvom rade vrátili žiaci, ktorí v tomto roku končia dochádzku. Prioritu pri opätovnom otváraní škôl by mali mať žiaci prvého až šiesteho ročníka, keďže starostlivosť o najmladších žiakov považujú za mimoriadne dôležitú. Škôlky by sa mali postupne otvárať najprv pre deti žijúce len s jedným rodičom, ktorý je zamestnaný v odvetví nevyhnutnom pre chod krajiny. Neskôr by to malo začať platiť aj pre ďalšie deti, a to najmä v oblastiach s nízkym počtom nakazených.

Vedci z Leopoldiny odporučili, aby škôlky zostali až do letných prázdnin v núdzovom režime. Otvorené by mali byť len pre päť- až šesťročné deti, ktoré budú rozdelené v maximálne päťčlenných skupinách.

 

img

 

Rusko

Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu sa v Rusku za posledných 24 hodín zvýšil o 2774 a dosiahol tak celkovo 21.102 infikovaných v 82 subjektoch Ruskej federácie. Z choroby COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva, sa doteraz v Rusku vyliečilo 1694 pacientov. V krajine evidujú 170 úmrtí, uviedlo tamojšie krízové centrum zamerané na boj proti koronavírusu.

"Z nemocníc bolo prepustených 224 ľudí po tom, ako sa uzdravili. Dvadsaťdva pacientov s koronavírusom za uplynulých 24 hodín zomrelo; celkový počet úmrtí v Rusku dosiahol 170," uvádza krízové stredisko. Len v Moskve pribudlo za 24 hodín 1489 nových prípadov nákazy, čím ich doterajší počet stúpol na 13.002.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies