Bard slovenskej literatúry Pavol Országh Hviezdoslav má vlastný asteroid!

NETKY.SK • 15 November 2021, 10:15 • 2 min
Bard slovenskej literatúry Pavol Országh Hviezdoslav má vlastný asteroid!

Český astronóm Antonín Mrkos objavil v minulosti asteroid 3980 Hviezdoslav. Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici vysvetlil, že v rokoch 1946 až 1950 Mrkos pracoval na hvezdárni na Skalnatom Plese, neskôr do roku 1957 v observatóriu Astronomického ústavu SAV na Lomnickom štíte.

slovakia

left justify in out

Preslávil sa hlavne ako objaviteľ väčšiny komét objavených na tatranských pracoviskách Astronomického ústavu SAV.

 

img

 

Mrkos pôsobil od roku 1965 ako vedúci observatória na Kleti blízko Českého Krumlova, kde aj so spolupracovníkmi objavil množstvo asteroidov. "Napriek odchodu z Tatier jeho vzťah k observatóriu na Skalnatom plese, kde s astronómiou po vysokoškolských štúdiách začínal, bol stále dobrý a z toho vyplynul aj jeho návrh, aby asteroid, ktorý objavil v decembri 1983, pomenovali pracovníci observatória na Skalnatom plese," uviedol Svoreň.

 

img

 

Meno navrhli práve po slávnom slovenskom básnikovi. Nomenklatúrna komisia Medzinárodnej astronomickej únie návrh schválila, a tak asteroid číslo 3980 nesie od roku 1989 meno Hviezdoslav.

 

Možno vás zaujme: Vo viedenskom nevestinci to vyriešili! Po vakcinácii dostanú muži sexuálnu službu zdarma




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies