Na pobreží Afriky vznikne ruská námorná základňa, Moskva tam už vyslala svoje lode

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 15:44 • 2 min
Na pobreží Afriky vznikne ruská námorná základňa, Moskva tam už vyslala svoje lode

SUDÁN - V prístavnom meste Port Sudan zakotvila prvá ruská vojnová loď Admiral Grigorovič. Práve na tomto mieste v Sudáne bude mať Moskva minimálne na štvrťstoročie zriadenú námornú základňu. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

Prvá v Afrike 
Vytvorenie prvej ruskej vojenskej základne na africkom kontinente spečatili podpisom dohody koncom uplynulého roka. Podľa dohody medzi oboma stranami, ktorá predstavuje ďalšie úsilie Moskvy o rozšírenie svojho globálneho vplyvu, bude mať Rusko v sudánskom prístave na pobreží Červeného mora ukotvené až štyri námorné lode vrátane plavidiel na jadrový pohon.

 

img


Dohoda platí na 25 rokov a môže byť automaticky predĺžená o ďalších desať, ak proti nej nebude namietať žiadna zo strán. Na základni bude pôsobiť asi 300 vojenských a civilných pracovníkov.

 

Globálny vplyv 
V dokumente sa uvádza, že základňa ruského námorníctva by mala posilniť mier a stabilitu v regióne a nie je namierená proti žiadnym tretím stranám. Rusi za povolenie zriadiť základňu poskytnú Sudánu zbrane a vojenské vybavenie.

 

img


Dohoda je súčasťou úsilia Moskvy o obnovenie pravidelnej námornej prítomnosti v rôznych častiach sveta. Ruská vojenská stopa po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 uprostred hospodárskych ťažkostí a nedostatku vojenského financovania upadla, ale prezident Vladimir Putin sa neustále usiluje o obnovu vojenskej sily Ruska.
 

Tartus v Sýrii 

Ruské námorníctvo si už vybudovalo významné zastúpenie v Stredozemnom mori vďaka námornej základni v sýrskom prístave Tartus. Ten je v súčasnosti jediným takýmto zariadením, ktoré Rusko má mimo bývalého Sovietskeho zväzu. V roku 2017 Rusko uzavrelo dohodu so Sýriou o predĺžení prenájmu základne Tartus na 49 rokov, pričom kotviť tam môže až 11 ruských vojnových lodí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies