Ruský generál Šojgu uviedol, že USA a NATO presúvajú vojenské jednotky k ruským hraniciam

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 13:53 • 2 min
Ruský generál Šojgu uviedol, že USA a NATO presúvajú vojenské jednotky k ruským hraniciam

SEVEROMORSK - NATO sústredí 40-tisíc príslušníkov armády a 15 jednotiek s vojenskou technikou v blízkosti hraníc s Ruskom, najmä v čiernomorskej oblasti a Baltskom mori. Oznámil to v utorok ruský minister obrany a generál armády Sergej Šojgu.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov bude v blízkosti územia Ruskej federácie „sústredených celkovo 40-tisíc príslušníkov a 15-tisíc jednotiek výzbroje a vojenskej techniky vrátane strategického letectva“.


Šojgu uviedol, že teraz sú americké jednotky presúvané z kontinentálnych častí Severnej Ameriky cez Atlantik do Európy. „V Európe sa presúva vojsko k ruským hraniciam. Hlavné sily sú sústredené v oblasti Čierneho a Baltského mora“.


Poznamenal, že „v Poľsku a pobaltských krajinách sa zoskupenia amerických vojakov posilňujú, v porovnaní s minulým rokom sa intenzita vzdušného prieskumu zdvojnásobila a intenzita námorného prieskumu sa zvýšila o jeden a pol“.


„Aliancia každý rok v Európe uskutoční až 40 veľkých operačných výcvikových podujatí s jasným protiruským zameraním. Na jar tohto roku začali kombinované ozbrojené sily NATO najväčšie za posledných 30 rokov cvičenie Defender Europe 2021,“ zdôraznil Šojgu.


„Rusko podniká kroky v reakcii na hroziace vojenské aktivity NATO, veľké cvičenia kombinovaných ozbrojených síl a vzdušných síl preukázali úplnú pripravenosť jednotiek na zaistenie bezpečnosti krajiny,“ uviedol minister obrany Sergej Šojgu.


„V reakcii na vojenské aktivity aliancie, ktoré ohrozujú Rusko, sme prijali príslušné opatrenia. V rámci kontrolných opatrení a cvičení bola vykonaná náhla kontrola bojovej pripravenosti vojsk Západného a Južného vojenského obvodu,“ uviedol minister na stretnutí v Severomorsku.


Podľa Šojgu „do troch týždňov boli dve armády a tri výsadkové jednotky úspešne nasadené k západným hraniciam Ruskej federácie v oblasti výcvikových a bojových misií“.

 

„Vojaci preukázali plnú bojaschopnosť a schopnosť plniť úlohy na zaistenie vojenskej bezpečnosti krajiny. V súčasnosti sú tieto združenia a prepojenia zapojené do cvičenia,“ povedal Šojgu. Poznamenal, že „všetky overovacie činnosti sa plánujú ukončiť do dvoch týždňov“.


Severná flotila tiež zvyšuje bojové kapacity a môže účinne čeliť výzvam a hrozbám Ruska v Arktíde, zdôraznil minister obrany.


„Na posilnenie obranných schopnosti Ruskej federácie a na ochranu jej národných záujmov v Arktíde ministerstvo obrany systematicky pracuje na zvyšovaní bojových schopnosti Severnej foltily. Je vybavená moderným vojenským vybavením prispôsobeným na použitie v náročných klimatických podmienkach. Aktívne sa vykonáva bojový výcvik, uskutočňujú sa rôzne výskumné činnosti,“ povedal generál.


Šojgu pripomenul, že sa minulý týždeň skončila zložitá arktická expedícia Umka-2021. „Význam je ťažké preceňovať. Prvýkrát v histórii flotily sovietskych ponoriek sa ruská flotila vynorila spod ľadu súčasne tromi jadrovými ponorkami,“ povedal minister.


Minister obrany ďalej uviedol, že situácia v Arktíde je naďalej zložitá, USA a ich spojenci v NATO zvyšujú tam svoje zoskupenia.



 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies