V Iráne zomrelo mláďa kriticky ohrozeného geparda indického

NETKY.SK • 28 Február 2023, 11:00 • 2 min
V Iráne zomrelo mláďa kriticky ohrozeného geparda indického

TEHERÁN - Posledné z troch mláďat kriticky ohrozeného geparda indického, ktoré sa narodili v zajatí v Iráne, zomrelo v utorok v nemocnici na zlyhanie obličiek. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

"(Gepard) Pirúz bol prijatý do Ústrednej veterinárnej nemocnice pre zlyhanie obličiek minulý štvrtok a zomrel po podstúpení dialýzy," uviedla iránska tlačová agentúra IRNA. Pirúz, ktorého meno v perzštine znamená "víťazný", sa narodil vlani v máji v prírodnej rezervácii v severovýchodnom Iráne. Dve ďalšie mláďatá, ktoré tam prišli na svet, zahynuli ešte počas prvého mesiaca života. Gepard indický, známy aj ako ázijský gepard, je ohrozený výrazným poklesom populácie, ktorá má už len niekoľko desiatok jedincov.

 

Podľa štúdie z roku 2017, ktorú citoval Medzinárodný zväz ochrany prírody a prírodných zdrojov (IUCN), žije tento gepard už len v Iráne, pričom tam evidujú "menej ako 50 dospelých jedincov". V minulosti tieto šelmy žili v rozsiahlych oblastiach od Ázie až po Indiu. Irán spustil program na ochranu gepardov podporovaný OSN v roku 2001. V januári 2022 iránsky námestník ministra životného prostredia uviedol, že v Iráne už žije len tucet gepardov indických. Ešte v roku 2010 ich bolo podľa odhadov asi 100.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies