Na Oxforde sa vyučovalo, keď kalkulus ešte neexistoval. Aký je príbeh takmer tisícročnej univerzity, na ktorej študoval aj Hawking?

NETKY.SK • 30 Január 2024, 14:00 • 2 min
Na Oxforde sa vyučovalo, keď kalkulus ešte neexistoval. Aký je príbeh takmer tisícročnej univerzity, na ktorej študoval aj Hawking?

Menej ako pár storočí po vzniku dosiahla oxfordská univerzita vynikajúcu pozíciu nad každým iným sídlom učenia a získala chválu pápežov, kráľov a mudrcov vďaka svojej starobe, učebnému plánu, doktríne a privilégiám.

slovakia

left justify in out

Oxfordská univerzita je najstaršou univerzitou v anglicky hovoriacom svete a jednou z najprestížnejších a najvplyvnejších akademických inštitúcií na svete. Jej história sa začína v 11. storočí, keď sa v Oxforde začalo vyučovať, a pokračuje až do 21. storočia, keď sa univerzita zaoberá globálnymi výzvami a prispieva k spoločenskému pokroku.

Vznik v stredoveku

Presný dátum založenia oxfordskej univerzity nie je známy, ale existujú dôkazy o tom, že v Oxforde existovalo nejaké vyučovanie už v roku 1096. V roku 1167 sa oxfordský vývoj urýchlil, keď anglickí študenti mali  zakázané navštevovať univerzitu v Paríži po sporoch s Tomášom Becketom.

V roku 1188 dal historik Gerald z Walesu verejné čítanie zhromaždeným oxfordským učiteľom. Okolo roku 1190 prišiel prvý známy zahraničný študent, Emo z Frízska, ktorý začal tradíciu medzinárodných akademických väzieb. V roku 1201 bola univerzita vedená „magistrom scholarum Oxonie“, ktorému bol neskôr v roku 1214 udelený titul kancelára, a v roku 1231 boli majstri uznaní za univerzitu alebo korporáciu.

V 13. storočí sa medzi mestom a rúchom (obyvateľmi a študentmi) často vyskytovali nepokoje, ktoré urýchlili založenie primitívnych internátov. Tieto boli neskôr nahradené prvými z oxfordských kolégiami  ktoré začali fungovať ako nadané domy alebo stredoveké internáty pod dohľadom majstra. Medzi rokmi 1249 a 1264 boli založené najstaršie kolégia: University, Balliol a Merton.

Sláva a kontroverzia

Menej ako storočie trvalo kým  dosiahla oxfordská univerzita vynikajúcu pozíciu a získala chválu pápežov, kráľov a mudrcov vďaka svojej starobe, učebnému plánu, doktríne a privilégiám.

V roku 1355 vzdal hold univerzite Eduard III. za jej neoceniteľný prínos k učeniu. Tiež okomentoval služby, ktoré štátu poskytli vynikajúci absolventi oxfordskej univerzity.
Oxfordská univerzita sa však stala aj centrom živej kontroverzie, keď sa jej učenci zapájali do náboženských a politických sporov. John Wyclif, 14. storočný majster Balliolu, sa zasadzoval za Bibliu v angličtine, proti želaniam pápežstva.

V 16. storočí prinútil Henrich VIII. univerzitu, aby prijala jeho rozvod s Katarínou Aragónskou a anglikánski cirkevníci Cranmer, Latimer a Ridley , ktorí v tých časoch pôsobili na univerzite boli neskôr súdení za kacírstvo a upálení na hranici v meste.

Slávni absolventi

Oxfordská univerzita je známa nielen svojou dlhou históriou, ale aj svojimi vynikajúcimi absolventmi, ktorí sa preslávili v rôznych oblastiach ľudskej činnosti. Medzi nimi sú spisovatelia, politici, vedci, herci, športovci a ďalší. Niektorí z nich ovplyvnili dejiny, kultúru a spoločnosť nielen v Británii, ale aj vo svete.

Medzi najslávnejších spisovateľov, ktorí vyštudovali na oxfordskej univerzite, patrí Kingsley Amis, ktorý je považovaný za jedného z najvýznamnejších predstaviteľov povojnovej britskej literatúry. Jeho román Lucky Jim z roku 1954 je považovaný za klasiku komického románu, ktorý satiricky zobrazuje akademický život.

Ďalším slávnym spisovateľom je Oscar Wilde, ktorý sa preslávil svojimi duchaplnými a provokatívnymi dielami, ako sú Obraz Doriana Graye, Zločin lorda Arthura Savile a Význam byť Ernestom. Wilde bol tiež známy svojím bohémskym životným štýlom a svojou sexualitou, ktorá mu priniesla obdiv, ale aj prenasledovanie.

Významní politici

Medzi najslávnejších politikov, ktorí vyštudovali na oxfordskej univerzite, patrí Clement Attlee, ktorý bol britským premiérom v rokoch 1945 - 1951. Attlee bol lídrom Labouristickej strany, ktorá zvíťazila vo voľbách po druhej svetovej vojne a presadila radikálne sociálne a ekonomické reformy, vrátane založenia Národnej zdravotnej služby, ktorá poskytuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov. Ďalšou slávnou političkou je Margaret Thatcherová, ktorá bola prvou ženskou britskou premiérkou v rokoch 1979 - 1990.

Thatcherová bola lídryňou Konzervatívnej strany, ktorá presadila politiku známu ako thatcherizmus, založenú na voľnom trhu, privatizácii, deregulácii a redukcii vplyvu odborov.
Medzi najslávnejších vedcov, ktorí vyštudovali na oxfordskej univerzite, patrí Roger Bacon, ktorý je považovaný za jedného z prvých moderných vedcov. Bacon sa zaoberal optikou, astronómiou, matematikou a experimentálnou metódou, ktorú považoval za najspoľahlivejší spôsob získavania poznatkov.

Bacon tiež napísal množstvo diel o filozofii, teológii, jazykoch a alchýmii. Ďalším slávnym vedcom je Stephen Hawking, ktorý je považovaný za jedného z najväčších fyzikov a kozmológov všetkých čias. Hawking sa zaoberal čiernymi dierami, gravitáciou, kvantovou mechanikou a pôvodom vesmíru. Hawking tiež napísal populárnu knihu Stručná história času, ktorá sa stala bestsellerom a bola preložená do viac ako 40 jazykov.

Herci a športovci

Medzi najslávnejších hercov, ktorí vyštudovali na oxfordskej univerzite, patrí Kate Beckinsalová, ktorá je známa z filmov ako Pearl Harbor, Underworld a Love & Friendship. Beckinsalová študovala francúzštinu, ruskú a nemeckú literatúru, ale zanechala štúdium, aby sa venovala herectvu. Beckinsalová sa preslávila svojimi rolami v akčných a romantických filmoch, ale tiež si zahrala v niekoľkých adaptáciách literárnych diel, ako sú Emma, Much Ado About Nothing a The Aviator.

Medzi najslávnejších športovcov, ktorí vyštudovali na oxfordskej univerzite, patrí Malala Júsafzajová, ktorá je aktivistkou za práva dievčat na vzdelanie. Júsafzajová sa narodila v Pakistane, kde bola v roku 2012 postrelená talibanskými bojovníkmi, keď sa vracala zo školy.

Júsafzajová sa zotavila a pokračovala vo svojej kampani za vzdelanie, za ktorú získala Nobelovu cenu za mier v roku 2014, čím sa stala najmladšou laureátkou v histórii. Júsafzajová študovala filozofiu, politiku a ekonómiu na oxfordskej univerzite a založila Malala Fund, organizáciu, ktorá podporuje vzdelávanie dievčat vo viac ako 10 krajinách.

Modernosť a diverzita

V 17. a 18. storočí sa oxfordská univerzita stala domovom pre mnohých významných filozofov, vedcov a spisovateľov, ako boli John Locke, Robert Hooke, Christopher Wren, Samuel Johnson a Edmund Halley.

V 19. storočí sa univerzita reformovala a modernizovala, prijímala nové predmety, ako sú prírodné vedy, moderné jazyky a história, a otvárala sa pre širšiu spoločnosť, vrátane žien, ktoré sa mohli stať študentkami od roku 1878.

V 20. storočí sa univerzita rozšírila a získala medzinárodné uznanie za svoj výskum a inovácie v oblastiach, ako sú medicína, literatúra, ekonómia a fyzika. Medzi jej absolventmi boli 28 laureátov Nobelovej ceny, 27 britských premiérov a mnohí ďalší vplyvní ľudia z celého sveta.

V 21. storočí je oxfordská univerzita stále živou a dynamickou inštitúciou, ktorá sa zaoberá globálnymi výzvami, ako sú zmena klímy, zdravotná starostlivosť, vzdelávanie a bezpečnosť. Jej učenci a študenti sa podieľajú na riešení problémov, ktoré ovplyvňujú ľudstvo, ako sú pandémia COVID-19, chudoba, migrácia, terorizmus a umelá inteligencia.

Jej výskumné tímy spolupracujú s partnermi z akademického, verejného, súkromného a tretieho sektora, aby vytvárali nové poznatky, technológie a politiky. Jej vzdelávacie programy ponúkajú študentom príležitosť rozvíjať svoje akademické, profesionálne a osobné zručnosti v stimulujúcom a podpornom prostredí.

Oxfordská univerzita je tiež inštitúciou, ktorá sa neustále mení a prispôsobuje sa potrebám a očakávaniam spoločnosti. Jej cieľom je byť inkluzívnejšou, rozmanitejšou a otvorenejšou komunitou, ktorá odráža a rešpektuje rôznorodosť jej členov a zainteresovaných strán. Jej plánom je investovať do svojej infraštruktúry, zdrojov a ľudí, aby zabezpečila svoju dlhodobú udržateľnosť a excelentnosť. Jej víziou je byť univerzitou, ktorá je hrdá na svoju históriu, ale zameraná na budúcnosť.

Zdroje:

www.history.ox.ac.uk

www.papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3128134

www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/courses/course-listing/history

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Oxford
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies