Zomrel bývalý senátor a hrdina druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 6 December 2021, 14:37 • 2 min
Zomrel bývalý senátor a hrdina druhej svetovej vojny

Bob Dole, ktorý zvládol i ťažké zranenie v druhej svetovej vojne a neskôr sa stal americkým senátorom a prezidentským kandidátom Republikánskej strany, posledný raz vydýchol v nedeľu počas spánku.

slovakia

left justify in out

"Senátor Robert Joseph Dole zomrel dnes skoro ráno v spánku," píše CNN s odvolaním sa na vyhlásenie Doleovej rodiny. 

 

img

Bob Dole a jeho manželka Elizabeth v roku 2019.

 

"Amerika stratila jedného zo svojich hrdinov, naša rodina stratila skalu. Náš smútok zmierňuje naša vďačnosť za to, že sme sa podieľali na takom pulzujúcom živote," uviedla jeho rodina vo vyhlásení. 

 

Bob Dole sa narodil 22. júla 1923. Počas druhej svetovej vojny slúžil v armáde a počas služby v Taliansku utrpel vážne zranenie. Zasiahol ho úlomok granátu, ktorý mu rozdrvil dva stavce. Mladý veliteľ armádnej čaty sa tri roky zotavoval v nemocnici a pravú ruku už nikdy nezačal používať. Aby neuviedol do rozpakov tých, ktorí sa mu pokúšali potriasť pravou rukou, vždy v nej zvieral pero a natiahol im ľavú ruku. Zdravotné problémy sa uňho vyskytovali aj v období posledných desaťročí. V roku 1991 absolvoval operáciu rakoviny prostaty a v roku 2001 sa podrobil operácii brušnej aorty.

 

Vo februári 2021 mu diagnostikovali rakovinu pľúc vo štvrtom štádiu. Dole bol dvakrát ženatý. Jeho súčasná manželka Elizabeth Doleová pôsobila v rokoch 2003-09 ako senátorka za štát Severná Karolína. Majú spolu dcéru Robin.

 

img

 

Dole bol členom Republikánskej strany, pôsobil v Senáte amerického Kongresu od roku 1969 do roku 1996 zastupoval štát Kansas. V rokoch 1985-1996 bol lídrom republikánov v Senáte.

 

Počas svojej 35-ročnej kariéry na Capitol Hill sa Dole stal jedným z najvplyvnejších zákonodarcov a straníckych lídrov v Senáte, kombinoval talent na kompromisy so štipľavým dôvtipom, s ktorým sa často obracal na seba, no neváhal sa obrátiť ani na ostatných.

 

Zohral kľúčovú úlohu pri rozšírení programu stravných lístkov v 70. rokoch, rozšírení zákona o hlasovacích právach v roku 1982 a prijatí zákona o Američanoch so zdravotným postihnutím v roku 1990. Dole získal v roku 1997 Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie v USA.

 

Prečítajte si tiež: Pápežova výzva: Vaša hodnota je v tom, kým ste, a nie v tom, čo máte!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies