Medzinárodný deň Rómov: Prezidentka Čaputová pozvala do paláca rómskych študentov a študentky z celého Slovenska

NETKY.SK • 8 Apríl 2024, 12:40 • 2 min
Medzinárodný deň Rómov: Prezidentka Čaputová pozvala do paláca rómskych študentov a študentky z celého Slovenska

BRATISLAVA - Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, sa pripomína už viac ako 30 rokov. Rozhodlo sa o tom v roku 1990 neďaleko Varšavy na štvrtom Svetovom kongrese Rómov organizovanom Medzinárodnou rómskou úniou (International Romani Union, IRU). Prezidentka si pri tejto príležitosti do paláca pozvala rómskych študentov a študentky vysokých a stredných škôl z celého Slovenska.

slovakia

left justify in out

„Študujú rôzne odbory - environmentalistiku, liečebnú pedagogiku, jazyky, históriu, multimédia, umenie či romistiku. Vzdelaní, úspešní, rozhľadení a angažovaní ľudia. Niektorí už dnes pomáhajú deťom a mladým z rómskych komunít a nepochybne sú pre mnohých inšpiráciou. Som presvedčená, že svojím talentom, múdrosťou, energiou aj neprehliadnuteľnou vnútornou silou, nám veľmi pomôžu rozvíjať Slovensko v rôznych oblastiach," uviedla prezidentka na sociálnej sieti.

S prezidentkou sa podelili aj o skúsenosti s rasizmom alebo nedôverou v ich schopnosti kvôli ich pôvodu. Mnohí museli ďaleko viac zabojovať, aby dokázali, že majú na štúdium, ktoré si vysnívali a vybojovali si svoje miesto a úspech. Veľmi by si želali, keby sme boli tolerantnejšou krajinou, ktorá rómskym deťom dokáže dať šancu a ktorá ich prijme.


„Aj ja si želám, aby mladých ľudí ako sú oni bolo na našich stredných a vysokých školách oveľa viac. Ďakujem mimovládnym organizáciám ako sú Divé maky, ktoré pomáhajú búrať prekážky na ich ceste.

Všetkým našim Rómom a Rómkam pri príležitosti ich dnešného sviatku želám, aby sme spoločne s vami vytvárali zo Slovenska náš spoločný domov, v ktorom má každý šancu uspieť a je posudzovaný podľa svojich činov, nie farby pokožky," uviedla ďalej prezidentka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Facebook / Zuzana Čaputová, Foto: Facebook / Zuzana Čaputová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies