Na Národnom cintoríne vynovili chodníky a osvetlenie

NETKY.SK • 31 August 2013, 15:12 • 2 min
Na Národnom cintoríne vynovili chodníky a osvetlenie

MARTIN - Budúci rok plánuje martinská radnica dokončiť kamerový systém a ozvučenie, osadiť lavičky a koše a opraviť oplotenie.

slovakia

left justify in out

Na Národnom cintoríne v Martine vynovili za 155-tisíc eur chodníky a osvetlenie. Budúci rok by martinská radnica chcela za 400-tisíc eur dokončiť kamerový systém a ozvučenie, osadiť lavičky a koše a opraviť oplotenie. „Národný cintorín nie je v stave, ktorý by bol adekvátny jeho významu a historickej úlohe, ktorú osobnosti, ktoré sú tam pochované, zohrali v histórii slovenského národa. Ideme však krok po kroku a postupne sa zameriavame na najakútnejšie problémy. V predchádzajúcich rokoch sa nám podarilo vysporiadať s neutešeným stavom zelene. V najbližšej dobe by sme chceli vylepšiť informačný systém, či opraviť oplotenie, ktoré sa na viacerých miestach rozpadá,“ povedal martinský primátor Andrej Hrnčiar. „Národný cintorín potrebuje kamerový systém a jeho priame napojenie na políciu, keďže nedávno nám vandali poškodili 13 hrobov a to tak, že poprevracali náhrobné kamene a mnohé dosky s menami rozbili na kúsky,“ dodal predseda mestskej komisie pre Národný cintorín Alexander Lilge.

S kompletnou rekonštrukciou posledného odpočinku významných spisovateľov, umelcov i politikov slovenského života začalo mesto pred dvomi rokmi. Chodník vedúci cez Národný cintorín si vyžadoval dôkladnú obnovu, keďže na mnohých miestach už bol rozbitý a rozlámaný. Namiesto jeho pôvodných vrchných i podkladových vrstiev, ktoré boli odstránené, tu pribudol ako podklad štrkopiesok a navrch andezitové kocky. Zrekonštruovaná bola aj časť okolo pietneho kríža, kde bola vytvorená nová plocha a upravený okolitý trávnik. Okrem viditeľných zmien vykopali na cintoríne kanály pre vodovodné potrubie a položili chráničky pre elektrické rozvody, ktoré slúžia ako príprava pre verejné osvetlenie a kamerový systém. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, väčšinu rekonštrukčných prác na Národnom cintoríne financuje martinská radnica z pravidelných dotácií ministerstva kultúry. 

Národný cintorín v Martine je miestom posledného odpočinku mnohých významných osobností slovenského života. Bol založený koncom 18. storočia pôvodne ako mestský cintorín. V roku 1967 bol vyhlásený za Národný cintorín a národnú kultúrnu pamiatku. Svoj celonárodný význam si získal v druhej polovici 19. storočia, keď bola starostlivosť oň zverená Matici slovenskej. Martin ako miesto Národného cintorína nebol vybraný náhodne, v 19. storočí bol totiž strediskom slovenskej kultúry. Na Národnom cintoríne sú pochovaní napríklad básnik Štefan Krčméry, spisovatelia Jozef Cíger Hronský, Svetozár Hurban Vajanský a Karol Kuzmány, poetka Maša Haľamová, politik Milan Hodža, maliari Martin Benka a Mikuláš Galanda či herec Emil Horváth starší. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies