Pád lietadla v Smolensku spôsobili výbušné zariadenia na palube, uviedla špeciálna poľská vyšetrovacia komisia

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 16:04 • 2 min
Pád lietadla v Smolensku spôsobili výbušné zariadenia na palube, uviedla špeciálna poľská vyšetrovacia komisia

VARŠAVA – Výbušné zariadenia na palube lietadla boli príčinou zrútenia poľského vládneho lietadla, pri ktorom v roku 2010 pri ruskom meste Smolensk zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského. V utorok to uviedla špeciálna poľská vyšetrovacia komisia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Skutočnou príčinou katastrofy v Smolensku boli dve explózie v konečnej fáze letu,“ uviedla vládna komisia vo svojej správe zverejnenej on-line. Podľa novej správy sa stopy po výbušninách našli na fragmentoch lietadla. Výbušné zariadenia mohli byť na palubu lietadla umiestnené počas opráv v Rusku, píše sa v správe.

 

Údržba lietadla prebehla v meste Samara v závode výrobcu Aviakor, ktorý „v tom čase patril ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi, priateľovi vtedajšieho ruského premiéra Vladimira Putina“, konštatuje sa v predmetnej správe. Varšava v najnovšej správe zvolila opatrný štýl vyjadrovania, všíma si AFP. Hovorí totiž o „možnostiach“ nastraženia výbušnín a naznačuje, že vtedajší poľský prezident sa cieľom mohol stať pre svoju protiruskú politiku.

 

img

Poľský vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski hovorí  pri príležitosti 12. výročia leteckého nešťastia pri ruskom meste Smolensk.

 

Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v nedeľu vyhlásil, že išlo o „útok“, na ktorom sa údajne podieľali páchatelia z Poľska a Ruska. Vyzval na ich identifikovanie a potrestanie, pripomína AFP. Kaczyňski vystúpil na spomienkovej ceremónii pri príležitosti 12. výročia leteckého nešťastia, pri ktorom zomrel jeho brat dvojča Lech spolu s manželkou a poprednými predstaviteľmi vlády. Tí sa vracali z Ruska, kde sa zúčastnili na spomienke na obete Katynského masakra z druhej svetovej vojny.

 

 

Príčina havárie poľského vládneho špeciálu pri ruskom meste Smolensk je predmetom ostrej debaty, ktorá od roku 2010 rozdeľuje Poľsko. Konzervatívci obviňujú vtedajšiu liberálnu vládu z nedbanlivosti pri príprave cesty vládnej delegácie a kritizujú následné vyšetrovanie. Poľská vládna strana už roky tvrdila, že nešlo o nehodu v rozpore s prvotnými zisteniami, ktoré vinu pripisovali zlému počasiu, ako aj chybám poľských pilotov a ruských dispečerov letovej prevádzky.

 

Oficiálne vyšetrovanie po havárii bolo vedené za predchádzajúcej liberálnej vlády Donalda Tuska – hlavného rivala súčasného šéfa PiS Jaroslawa Kaczyňského, píše AFP. V dňoch po nešťastí niektorí členovia PiS pripisovali vinu vtedajšiemu ruskému premiérovi Vladimirovi Putinovi. Rusko, ktoré odmietlo odovzdať trosky lietadla, kým neukončí vlastné vyšetrovanie, akúkoľvek zodpovednosť kategoricky poprelo a z pádu lietadla obvinilo Poľsko.

 

Možno vás zaujme: Britská polícia udelila v kauze „partygate“ vyše 50 pokút



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies