Toto sú moslimskí hrdinovia, ktorí počas teroristického útoku vo Viedni neváhali a utekali zraneným na pomoc. Riskovali pritom vlastný život

NETKY.SK • 4 November 2020, 17:01 • 2 min
Toto sú moslimskí hrdinovia, ktorí počas teroristického útoku vo Viedni neváhali a utekali zraneným na pomoc. Riskovali pritom vlastný život

VIEDEŇ – Polícia Slovenskej republiky informovala o troch moslimských hrdinoch, ktorí pomáhali zraneným ľuďom počas pondelkového teroru v rakúskej metropole.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dvaja pôvodom turecký občania žijúci v Rakúsku Mikail Özen (25) a Recep Tayyip Gültekin (21) pomohli zachrániť život jednej zranenej žene a policajtovi v epicentre prestreliek.

 

img

 

Moslimovia pomáhali zraneným Viedenčanom

Ako uvádza polícia SR vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook, títo dvaja muži neváhali ani sekundu a utekali zraneným pomôcť. Pritom si nemohli byť istí, či sa útočník nevráti. Pri rozhovoroch, ktoré následne poskytli rakúskym médiám poslali verejnosti zmysluplný a jednoznačný odkaz.

 

 

Súvisiaci článok: K teroristickému útoku vo Viedni sa prihlásil Islamský štát! Zranenia utrpela aj jedna Slovenka

 

„My moslimovia odsudzujeme akýkoľvek druh teroru. Milujeme Rakúsko, stojíme za Rakúskom. Rakúsko je naša vlasť. Kedykoľvek by sme opäť pomáhali...,“ povedal Özen. Dodal, že teror, ktorý sa odohral 2. novembra 2020 v metropole Rakúska považuje za najtemnejšiu noc uplynulých 35 rokov.

 

img

 

„Správny moslim odmieta akýkoľvek druh teroru. Naša kultúra nám hovorí, bez rozdielu na to v ktorej krajine žijeme, keď tam žijeme, tak tam patríme. Preto by sme mali byť pripravení pomáhať štátu a dodržiavať zákony. Takto sme sa to naučili,“ uzavrel Özen.  

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA Vo Viedni došlo k viacerým teroristickým útokom, ozbrojení páchatelia sú na úteku

 

 

Mladík z Gazy dostal vyznamenanie za statočnosť

Pri útoku pomohol zranenému policajnému dôstojníkovi aj mladý moslim Osama Joda (23), ktorý je pôvodom z Pásma Gazy. Za záchranu jeho života a svoju statočnosť si mladík vyslúžil zlaté čestné vyznamenanie od viedenského policajného prezídia. Joda pracuje v jednej z prevádzok McDonald na námestí Swedenplatz, teda v bezprostrednej blízkosti, kde sa tragédia odohrala.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Bratislava je v maximálnej ostražitosti. Po útokoch vo Viedni naši policajti strážia synagógu, sledujú lode i vlaky z Rakúska

 

Polícia SR zároveň v statuse informovala, že tento mladý hrdina si chcel so svojou rodinou kúpiť rodinný dom v obci Weikendorf v Dolnom Rakúsku, kde sa však stretol s odporom so strany miestneho starostu. Ten mu kúpu nedovolil zrealizovať s tým, že moslimské a západné hodnoty sú nezlučiteľné.

 

 

Terorista si múníciu do kalašnikova na Slovensku nekúpil

Polícia SR zároveň vyvrátila špekulácie o tom, že útočník použil pri útoku muníciu zo Slovenska. "Slovenská polícia v lete zachytila informáciu, že sa podozrivé osoby z Rakúska snažili nakúpiť muníciu na našom území. Nákup sa im však zrealizovať nepodarilo," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že informáciu už posunuli aj rakúskym kolegom.

 

"Viac sa k danej veci vyjadrovať nebudeme, aby sme neohrozili vyšetrovanie v Rakúsku," doplnila hovorkyňa. Rakúsky portál Heute.at v priebehu utorka informoval, že zastrelený terorista Kujtima Fejzulaia mal v polovici júla pricestovať na Slovensko s cieľom zaobstarať si muníciu do útočnej pušky typu AK-47 (kalašnikov). Táto informácia sa však nepotvrdila. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies