Na náklady spôsobené mimoriadnymi situáciami pôjde 442-tisíc eur, obchodovať s emisnými kvótami sa bude už len elektronicky

NETKY.SK • 20 September 2017, 11:36 • 2 min
Na náklady spôsobené mimoriadnymi situáciami pôjde 442-tisíc eur, obchodovať s emisnými kvótami sa bude už len elektronicky

BRATISLAVA – Na úhradu nákladov spojených s riešením mimoriadnych situácií štát vyčlení 442 177 eur. Uvádza sa to v Návrhu na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie na územiach okresných úradov Žilina, Bytča, Rožňava, Liptovský Mikuláš a Stropkov. Dokument vypracoval rezort vnútra, dnes ho odobrila vláda.

slovakia

left justify in out

Medzi mimoriadne situácie, ktoré si v prvej polovici roka 2017 vyžiadali finančné náklady, patrí podľa dokumentu napríklad sanácia brala pod hradom Strečno, zosuv pôdy v obci Terchová v Žilinskom kraji alebo poškodenie striech v obci Plešivec v okrese Rožňava následkom sneženia vo februári tohto roka. Náklady si tiež vyžiadalo napríklad podmytie cesty v obci Dúbrava v okrese Liptovský Mikuláš alebo júnová veterná smršť, ktorá zasiahla obce Miňovce, Kolbovce a mesto Stropkov na východnom Slovensku.

Nevyhnutné finančné prostriedky podľa dokumentu navrhuje rezort vnútra uvoľniť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa, tieto finančné prostriedky odporúča poukázať do rozpočtovej kapitoly MV SR a následne zabezpečiť ich presun do rozpočtov dotknutých miest a obcí.
 

Obchodovať s emisnými kvótami sa bude od budúceho roka len prostredníctvom elektronického systému, ktorý bude slúžiť na predkladanie správ o emisiách skleníkových plynov, správ o činnosti prevádzky ako aj správ o overení a monitorovacích plánoch. Novela zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorú dnes schválila vláda, zároveň určuje nové spôsoby použitia výnosov z predaja ročne pridelených emisných kvót. Novelu predložilo ministerstvo životného prostredia (MŽP).

Pridelené emisné kvóty (AEA) slúžia na pokrytie emisií zo sektorov mimo hlavnej schémy obchodovania s emisnými kvótami, avšak je možné ich aj presúvať medzi rokmi alebo medzi členskými štátmi. Na základe odhadov Slovensko predpokladá nadbytok emisných kvót AEA do roku 2020. Tento nadbytok nebude možné preniesť do ďalšieho obdobia a ak ho Slovensko nepredá, emisné kvóty AEA prepadnú.

 

Novela určuje MŽP ako správcu emisných kvót a definuje spôsob ich predaja formou priameho predaja, sprostredkovane alebo na dražbe. Environmentálny fond sa stáva príjemcom výnosov získaných z predaja AEA s odkazom na konkrétne spôsoby ich použitia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona