Do Arménska prišlo z Náhorného Karabachu už vyše 13.300 utečencov

NETKY.SK • 26 September 2023, 09:45 • 2 min
Do Arménska prišlo z Náhorného Karabachu už vyše 13.300 utečencov

JEREVAN - Arménsko v utorok uviedlo, že z Arménmi obývaného azerbajdžanského odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach prišlo na jeho územie vyše 13.500 utečencov.

slovakia

left justify in out

Región obsadil Azerbajdžan počas bleskovej vojenskej akcie v utorok a v stredu minulého týždňa. Arménska vláda vo vyhlásení uviedla, že do utorkových ranných hodín prekročilo hranice z Náhorného Karabachu do Arménska "celkovo 13.350 násilne vysídlených osôb", cituje AFP.

 

Oblasť Náhorného Karabachu je predmetom dlhodobých sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Medzinárodné spoločenstvo považuje oblasť za súčasť Azerbajdžanu; väčšinu obyvateľstva však tvorili Arméni. Nedávna vojenská operácia, po ktorej Azerbajdžan získal nad Náhorným Karabachom kontrolu, však vyvolala medzi tamojšími obyvateľmi obavy, mnohí z nich sa preto rozhodli vydať do susedného Arménska.

 

Podľa medializovaných správ v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu, zaznamenávajú prílev utečencov z ostatných oblastí regiónu a hrozí tam vypuknutie humanitárnej krízy. Niekoľkomesačná blokáda Karabachu zo strany Azerbajdžanu tam spôsobila nedostatok jedla a liekov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP Foto: AP / Gayane Yenokan
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies