Jesenné koreniny na stole, ktoré vám zahrejú novembrové dni

NETKY.SK • 8 November 2023, 13:00 • 2 min
Jesenné koreniny na stole, ktoré vám zahrejú novembrové dni

Dodajte mračiacej sa jeseni trochu tepla v podobe toho správneho korenia! Toto ročné obdobie nie je spojené len s krásnou zlatistou krajinou a chutnými tekvicami, ale aj s kratšími a chladnejšími dňami.

slovakia

left justify in out

Ak vám novembrový chlad začína zalezať pod kožu, pridajte do svojich domácností a na stoly trochu viac korenia! Okrem toho, že mnohé koreniny sú chutné, zanechávajú pocit tepla na tele aj duši a majú viaceré prospešné vlastnosti.

Ktoré z nich by v tomto období nemali chýbať vo vašej kuchyni?

Zázvor

Koreň zázvoru má liečivé vlastnosti a často sa používa na liečbu prechladnutia. Zázvor tiež stimuluje krvný obeh, obsahuje vitamín C, horčík, vápnik, draslík, sodík a fosfor. Draslík je vhodný pre svaly a prispieva k normálnej činnosti svalov a nervov. Zázvor má však aj hrejivé vlastnosti.
Okrem klasického zázvorového čaju by ste určite mali vyskúšať použiť zázvor aj v rôznych jesenných polievkach (ladiť bude s mrkvou, citrónovou trávou, cesnakom...), alebo napríklad s lososom a ryžou.

Kurkuma

Kurkuma je príbuzná zázvoru a má podobné vlastnosti. To, čo robí kurkumu takou výnimočnou, je účinná látka kurkumín, ktorý má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Vedci skúmajú jeho možné využitie proti zápalovým ochoreniam, od artritídy až po chronické zápalové ochorenia čriev. Mnoho ľudí pozná kurkumu vďaka takzvanému "zlatému mlieku" - horúcemu, ľahko pripraviteľnému nápoju, ktorý dodáva silu a energiu počas celého dňa z mlieka, vody, kurkumy v prášku, kúska zázvoru, štipky korenia a škorice. Na zdravie!

Chilli

Toto pálivé korenie oceňovali už Aztékovia a Inkovia. Chilli papričky majú rôzne stupne pálivosti, v závislosti od toho, koľko kapsaicínu (prírodnej chemickej zlúčeniny) chilli paprička obsahuje. Predpokladá sa, že kapsaicín má aj protizápalový a antimikrobiálny účinok. Ak milujete chilli, prekvapte rodinu skvelým chilli con carne, cestovinami s tuniakom, cuketou a chilli, nebojte sa pridať chilli ani do polievok.

Škorica

Toto korenie, ktoré je synonymom zimných sviatkov, je ideálne na posypanie horúceho mlieka, kaše či ako príchuť čaju. Škorici sa pripisujú aj protizápalové a antioxidačné vlastnosti, pomôže pri bolestiach v krku, ale aj nechutenstve či celkovej slabosti. Hitom jesene sa môže stať jablkový koláč či štrúdle so škoricou.

Aníz

Typická jesenná korenina má protizápalové účinku, je proti nechutenstvu, zlepšuje trávenie, celkovo uvoľňuje organizmus. Je skvelý v čaji, ale dochutí aj jedlá s kuracím, bravčovým mäsom,  zeleninou, šikovné gazdinky ho vedia využiť aj v dezertoch. Niekde sa používa aj do šalátov, k syrom. Pre jeho nezvyčajný vzhľad ho môžete využiť aj ako jesennú dekoráciu.

Muškátový oriešok

Indonézska rastlina obsahujúca minerály, železo, draslík, vitamíny, antioxidanty a kyselinu listovú má uvoľňujúci účinok pri úzkosti a strese. Pomáha s nespavosťou, udržuje zdravý mozog aj zuby, podporuje trávenie. Okrem toho ju možno považovať za špeciálne afrodiziakum. Dá sa použiť pri rôznych receptoch, používa sa na ochutenie mnohých druhov pečiva, cukroviniek, pudingov, zemiakov, mäsa, omáčok, či zeleniny. 
No pozor, dá sa z neho predávkovať, pri akomkoľvek recepte sa odporúča použiť maximálne 1/3 malej lyžičky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies