Vojnu na Ukrajine zrejme vyprovokovali, vyhlásil pápež František

NETKY.SK • 14 Jún 2022, 13:46 • 2 min
Vojnu na Ukrajine zrejme vyprovokovali, vyhlásil pápež František

VATIKÁN - Svätý Otec uviedol, že niekoľko mesiacov predtým, ako ruský prezident Vladimir Putin poslal ruskú armádu na Ukrajinu, sa stretol s nemenovanou hlavou štátu, ktorá vyjadrila obavy, že NATO „šteká na brány Ruska“ spôsobom, ktorý môže viesť k vojne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Situácia na Ukrajine nie je čiernobiela a tamojšia vojna „bola možno nejakým spôsobom vyprovokovaná“. Vyhlásil to pápež František v rozhovore zverejnenom v utorok v jezuitskom časopise Civilta Cattolica, ktoré redaktorom poskytol ešte minulý mesiac. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

 

img

 

Zatiaľ, čo odsudzujeme „zúrivosť a krutosť ruských vojakov, nesmieme zabúdať na skutočné problémy, ak ich chceme vyriešiť“, uviedol František, pričom spomenul faktory, ktoré podnecujú vojnu. Konkrétne menoval zbrojný priemysel.

 

„Je pravda, že Rusi si mysleli, že všetko sa približne o týždeň skončí, no zmýlili sa. Narazili na statočných ľudí, ktorí zápasia o prežitie. Naozaj by som chcel vyzdvihnúť hrdinstvo ukrajinského ľudu,“ uviedol František.

 

Prečítajte si tiež: Poliaci žiadajú naspäť vybavenie, ktoré poslali na Ukrajinu!

 

„Nevidíme celú túto drámu, odohrávajúcu sa za touto vojnou, ktorá bola možno nejako buď vyprovokovaná, alebo jej nebolo možné predísť,“ uviedol František. Následne si položil rečnícku otázku, či z neho toto vyjadrenie robí proputinovského zástancu. „Nie, tým nie som. Takéto vyjadrenie by bolo zjednodušené a nesprávne,“ uviedol najvyšší pontifex.

 

img

 

František zároveň v rozhovore vyjadril nádej, že sa v septembri v Kazachstane na medzináboženskom podujatí stretne s najvyšším predstaviteľom ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom. Títo dvaja cirkevní lídri sa mali pôvodne stretnúť tento mesiac, avšak pre vojnu na Ukrajine stretnutie zrušili.

 

Kirill, ktorý je blízkom spojencom Putina, verejne vyjadruje podporu ruskej vojenskej operácii na Ukrajine. V tejto súvislosti pápež tiež uviedol, že počas marcového telefonátu Kirillovi povedal: „Brat môj, nie sme klerikmi štátu, sme duchovnými ľudu.“

 

Možno vás zaujme: USA rokujú o zrušení sankcií voči Bielorusku za vývoz obilia z Ukrajiny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies