Podnikatelia vítajú Sulíkove druhé “kilečko“, požadujú však systémové riešenia

NETKY.SK • 2 November 2021, 15:11 • 2 min
Podnikatelia vítajú Sulíkove druhé “kilečko“, požadujú však systémové riešenia

BRATISLAVA - Podnikatelia vítajú ďalšiu sadu opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia predstavenú v zákone pripravenom ministerstvom hospodárstva. Očakávajú však napríklad zásadnú reformu daňového a odvodového zaťaženia, ktorá by výraznejšie pomohla k rozvoju podnikania na Slovensku. V utorok na to upozornila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

slovakia

left justify in out

img

 

Zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, prináša množstvo drobných administratívnych zmien. Podnikateľské kilečká z dielne Ministerstva hospodárstva SR je možné podľa PAS zaradiť medzi najlepšie opatrenia, ktoré na Slovensku za posledné roky prišli. "Aktivitu treba pochváliť. Uvidíme, koľko z tých 207 návrhov sa nakoniec podarí presadiť aj do praxe,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS Martin Lidaj.

 

 

Súvisiaci článok: Sulík presadil druhé "kilečko"! Obsahuje 207 opatrení na uľahčenie podnikania

 

Zlepšovanie podnikateľského prostredia však podľa neho nie je možné zúžiť len na úpravy výkazníctva. "Je to širší pojem, kde by priority mali tvoriť dane, odvody, vzdelávanie a vymožiteľnosť práva. Toto sú oblasti, ktoré podnikateľov v našich prieskumoch trápia najviac,“ doplnil výkonný riaditeľ PAS.

 

Medzi najlepšie z navrhovaných opatrení podnikatelia zaradili zrušenie záväznosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre zamestnávateľov či zrušenie povinnosti odberateľa ručiť za odvedenie DPH za dodávateľa. Najmä menší podnikatelia podľa PAS oceňujú návrh povinnosti uhradiť daň z pridanej hodnoty (DPH) až po zaplatení faktúry. Iní sa, naopak, obávajú, že sa tým môže znížiť ostražitosť pri výbere obchodného partnera. Niektoré z navrhovaných opatrení si k hodnoteniu vyžadujú dodatočné vysvetlenie. Napríklad umožnenie podať návrh na vyhlásenie konkurzu len jedným veriteľom s nesplatenou pohľadávkou.

 

"Treba vedieť, v akej výške tá pohľadávka má byť a aké sú ďalšie podmienky tohto opatrenia, aby nedochádzalo k špekulatívnym konkurzom,“ dodal Lidaj.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona